Potravinářská komora spustila vlastní testy potravin

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Potravinářská komora ve spolupráci s časopisem Svět potravin a Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze spustila vlastní testy vybraných druhů potravin. Každý měsíc by testům měly být podrobeny dva typy výrobků, jako první přišly na řadu špekáčky a šunka. Výsledky hodlá komora zveřejňovat na internetu a prostřednictvím médií.

Nízká kvalita některých potravin, často z dovozu, a pochybení obchodníků prodávajících prošlé zboží nebo zboží s přelepenými daty spotřeby jsou v posledních měsících častým terčem kritiky médií a objektem zájmu potravinářské inspekce. Testy komory by měly lidem naopak říct, jak rozpoznat ty lepší potraviny.

„Zaměřujeme se na to, jak lidem doporučit, co je kvalitní, ukázat, že se nemohou řídit jen cenou, na co si mají dávat pozor, které výrobky jsou lepší a které horší,“ uvedla mluvčí komory a zároveň šéfredaktorka Světa potravin Dana Večeřová.

Například u testu sedmi druhu výběrových šunek se ukázalo, že po chuťové stránce nebyly mezi vzorky zásadní rozdíly. „Trochu bylo zklamáním, že všichni výrobci použili do výrobků karagenan, tedy izolát z mořských řas, který má za úkol držet výrobek pohromadě,“ uvedla Večeřová. Ukázalo se totiž, že to mělo své opodstatnění. „Většina testovaných šunek byla zrnitá, což by se v případě výběrové šunky stávat nemělo,“ dodala. Další testy se budou týkat salámů typu herkules a vysočina, spišských párků, másla či eidamů.

Tuzemští výrobci v poslední době často zdůrazňují, že jejich výrobky jsou srovnatelné, ne-li lepší, než mnohé ze zahraničí. Snaží se tak bojovat o zákazníky zejména v době krize a klesající či stagnující spotřeby. Často ale upozorňují na to, že nelze vyrábět kvalitní produkty z levných surovin. „Tlak řetězců na co nejnižší cenu potravinářských výrobků a snaha nabízet co nejlevnější zboží na trh přivádí řadu levných zahraničních výrobků, které byste na pultech v Německu nebo Rakousku nenašli,“ uvedl prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. „Nelze vyrábět vysoce kvalitní potraviny za cenu, které nedosahují ani nákladů na výrobu,“ dodal.