Potravinářskou komoru povede další čtyři roky Toman

Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman

Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

Prezidentem Potravinářské komory ČR bude i další čtyři roky Miroslav Toman (52). Deníku E15 to sdělila mluvčí komory Dana Večeřová s tím, že o tom dnes ve volbách rozhodlo představenstvo tohoto profesního sdružení.

Toman stojí v čele komory od roku 2007, o rok později byl zvolen na čtyři roky. V minulosti byl náměstkem ministerstva zemědělství Jaroslava Palase. Po odchodu z MZe pracoval ve firmě rodiny Tomanových Agrotrade, která působí v zemědělství a potravinářském průmyslu. Je synem stejnojmenného předlistopadového českého a federálního ministra zemědělství.

Představenstvo komory má stejně jako v předchozím období 27 členů včetně prezidenta. V něm jsou i nadále zástupci nejvýznamnějších potravinářských podniků v ČR, například šéf a majitel Madety Milan Teplý, majitel uzenářské společnosti Zřud Písek Čestmír Motejzík, majitel Interlacto Group Oldřich Gojiš, generální ředitel cukrovaru TTD Dobrovice Oldřich Reinberger, generální ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner či generální ředitel Penamu ze skupiny Agrofert Jaroslav Kurčík.

K hlavním cílům činnosti komory v následujícím čtyřletém období patří podle Večeřové zejména aktivní účast na vytvoření věrohodné a konkrétní Koncepce potravinářského průmyslu a Koncepce zemědělství. Obě by měly sloužit jako základ pro všechny další úvahy, kam směřovat agro-potravinářský komplex v Česku. Pro komoru je nezbytné další posilování postavení národní značky kvality Klasa a podpora regionálních produktů. „V prvé řadě bude ovšem Potravinářská komora ČR ovšem pokračovat ve svém vlastním projektu - Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou, který se v loňském roce úspěšně rozběhl,“ uvedla mluvčí.

Prioritní zůstává pro PK ČR rovněž otázka kvality potravin, je potřeba zpřesnit a zpřísnit příslušné předpisy, které stanoví, co musí a naopak co nesmí být v konkrétních potravinářských výrobcích obsaženo. V oblasti obchodní a exportní politiky je zájmem komory dokončení novelizace zákona o významné tržní síle a jejím zneužití v duchu navrženém meziresortní komisí, včetně tlaku na kontrolu jeho dodržování. „Z pohledu situace na domácím trhu je nezbytné podpořit důslednou kontrolu dovážených potravin z pohledu nejen bezpečnosti, ale i ostatních právních předpisů, a také důsledné sledování cen dovážených produktů z pohledu dumpingu,“ dodala mluvčí.