Potravinářští giganti bojují o nedostatkovou kvalitní kávu

Sklizeň kávy v Hondurasu

Sklizeň kávy v Hondurasu Zdroj: profimedia.cz

Světoví výrobci kávy sázejí na větší propojení s pěstiteli. Kvůli narůstající poptávce po kvalitní kávě si chtějí surovinu zajistit díky půjčkám a další podpoře pro farmáře v Asii a Africe.

Největší světový producent kávy Nestlé zavádí v Africe program, který už dříve podporoval latinskoamerické pěstitele. Farmářům v Etiopii, Keni a Jižním Súdánu nabízí sazenice a školící programy. Výměnou za to žádá závazek stabilních dodávek. „Vždycky potřebujeme více kvalitní kávy,“ uvedl Jean-Marc Duvoisin z vedení Nestlé.

Švýcarská firma není jedinou, která investuje do zemědělců. Světová dvojka na začátku měsíce otevřela školící centrum pro vietnamské farmáře, zatímco třetí největší výrobce kávy D.E. Master Blenders 1753 nabízí pěstitelům v Honudasu výhodné půjčky a hnojiva.

Za honbou po vyšších výnosech stojí rostoucí popularita kávových kapslí. Jejich prodeje rostou navzdory tomu, že cena za šálek kávy je v jejich případě podstatně vyšší než u klasického způsobu přípravy. Zatímco ceny kávy obecně padají, potravinářské firmy mají stále větší potíže při shánění kávy vyšší kvality. Kromě vysokého zájmu k tomu přispívá i vylidňování venkova v Latinské Americe a Asii.

Kapsle s kávouKapsle s kávou | CC BY-ND 2.0: Nick HarrisZa honbou po vyšších výnosech stojí rostoucí popularita kávových kapslí

Trend poptávky po kávě od menších farmářů nejprve zachytily drobné pražírny kávy. Nyní se k nim přidávání i větší hráči. „Kvalitní káva pochází od malých pěstitelů, nikoli z velkých plantáží,“ řekl deníku Wall Street Journal Wolfgang Weinmann z londýnské pražírny Cafedirect.

Nestlé na podporu trvalé udržitelnosti pěstování kávy každý rok vydá 70 milionů švýcarských franků, Mondelez v průměru investuje 25 milionů dolarů ročně. Do školícího programu Mondelez se už přihlásilo okolo 1500 vietnamských zemědělců.

Zatímco kvalitní káva je nedostatkovým zbožím, průměrné ceny kávy klesly na čtyřleté minimum. Někteří farmáři tvrdí, že situace je horší než kdy dříve a své plantáže přeměňují například na pastviny.

Čtětě také: