Pozemkový fond zastavil prodej půdy na splátky, to se nelíbí zemědělcům

Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Pozemkový fond (PF) minulý týden přestal prodávat půdu na třicetileté bezúročné splátky. Proti tomuto způsobu se totiž ohradila Evropská komise, podle níž lze bezúročné splátky považovat za skrytou veřejnou podporu ze strany státu. Zastavení splátkového prodeje se nelíbí zemědělcům.

Podle mluvčího PF Ivana Vysoudila druhý způsob prodeje, při němž kupující zaplatí za pozemky v plné výši před podpisem kupní smlouvy, běží dál. Podle Vysoudila bude splátkový prodej pozastaven do doby, než budou pravidla sladěna s unijními předpisy. „Na odpovídající úpravě nyní Pozemkový fond ČR intenzivně pracuje,“ sdělil ysoudil. Zemědělci postup PF kritizují. „Tento krok nebyl v žádném směru s účastníky privatizace projednán a nejsou nám známy žádné aktivity ministerstva zemědělství v Bruselu ve směru zjištění konkrétní pozice EU k této záležitosti,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Podobně se vyjádřil předseda Svazu marginálních oblastí Milan Boleslav. „Zavedení úročení splátek by vedlo ke snížení kupních cen v rámci cenových nabídek. Příjem pro stát by byl stejný a pouze by došlo ke zkomplikování celého procesu v podobě složitějších smluv a splátkových kalendářů,“ uvedl.

Bezúročnost splátek podle Boleslava v žádném případě automaticky neznamená veřejnou podporu. Naopak díky bezúročným splátkám jsou prý kupující ochotni za nabízené pozemky nabídnout vyšší cenu, protože s „bezúročností“ splátek ve svých očekáváních už kalkulují, a cenu pozemku tak zvyšují.
Šéf agrárníků podotkl, že většina státní půdy už byla podle doposud platných pravidel prodaná. Omezení prodeje by podle něj vytvářelo nerovnoprávné prostředí. V kroku PF vidí Agrární komora lobbing skupin, které se ke zbývající půdě chtějí dostat buď pro sebe, nebo k následnému prodeji cizincům.

„Celá záležitost s pozastavením zvýhodněného prodeje státní půdy pro tuzemské podnikatele totiž až nápadně časově koresponduje se schválením vládní novely devizového zákona, který končí sedmiletou výjimku ochrany prodeje půdy cizincům k měsíci květnu 2011,“ uvedl Veleba. Komora podle něj nechá zpracovat právní analýzu a na jejím základě se rozhodne o dalším postupu.