PPF se pouští do agrobyznysu v Rusku

Kellner

Kellner

Skupina PPF podnikatele Petra Kellnera zcela ovládla ruský agrokombinát Rav Agro-Pro, který hospodaří na téměř 150 tisících hektarech. Zemědělství se tak podle zdrojů deníku E15 stává vedle maloobchodu, bankovnictví, pojišťovnictví a těžby surovin dalším odvětví, do něhož se PPF na ruském trhu pouští.

„Komentujeme jen ukončené transakce,“ řekl k tomu mluvčí PPF Alexej Bechtin. Podle dostupných informají je ale dokončení transakce u pouze formální záležitostí. Lokální média ve Voroněžské oblasti, kde agrokombinát sídlí, také informovala, že akvizici PPF už schválila antimonopolní služba.

PPF vstoupila do firmy Rav Agro-Pro prostřednictvím společnosti Bavella, která je registrována v Nizozemsku. Podle agentury RIA novosti Již Bavella agrokombinátu poskytovala úvěry, letos v květnu to bylo 6,5 milionu dolarů.

Kromě Voroněžské oblasti, kde se nachází většina zemědělské půdy, na níž agrokombinát hospodaří, Rav Agro-Pro působí v dalších třech ruských regionech. Zabývá se hlavně pěstováním, skladování a prodejem obilí, ale také chovem skotu a prasat.

Ruští analytici považují nákup zemědělské půdy za vhodnou investici, která se může díky nynějším relativně nízkým cenám výrazně zhodnotit. Výhodné by mělo být i hospodaření na pronajaté půdě, což se voroněžského agrokombinátu také částečně týká. Ruská vláda navíc podporuje rozvoj zemědělství a dosáhla prvních úspěchů - během první dekády tohoto století se země z původního dovozce pšenice stala jedním z největších světových vývozců. Podobně jako jinde ve světě je možné v zemědělství počítat s poměrně stědrými státními subvencemi.

Ruský agrobyznys se tak stává zajímavým pro zahraniční firmy, jejichž investice do tohoto odvětví se již přechylují z řádu stovek milionů dolarů k miliardám.

Společnost Rav Agro-Pro vznikla v roce 2005 a už také zvažovala primární emisi akcií, která se ale zatím nerealizovala.