Prasat na porážku ubývá. Vykupuje je Čína

Prase

Prase

produkce vepřového (k 8.12.2014)
vepřové maso
Ilustrační foto, vepřové maso
Výroba vepřového masa v České republice
Mezi dovozci potravin do ČR vede Německo, mezi artikly vepřové maso
6
Fotogalerie

Počty prasnic v Česku meziročně klesly ke konci července o 3,7 procenta na 93 tisíc. Čeští farmáři mají problém s prodejem masa kvůli levným dovozům ze zahraničí, uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Podle ředitele Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jana Stibala panuje na trhu nejistota, výkupní cena prasat podle něj začala znovu klesat.

 "Zajímavý je vývoj produkce vepřového masa. Došlo k poklesu na třiapadesát tisíctun, což je meziročně o tři procenta méně. Stavy prasat byly jen o málo vyšší, výrazněji se ale snížily stavy prasnic a zapuštěných prasniček," uvedl za statistiky Jiří Hrbek.

 Producenti vepřového utlumují své provozy nebo ukončují svou činnost, řekla ČTK mluvčí Agrární komory ČR Dana Večeřová. "Krátkodobě sice na trhu došlo k oživení, nicméně v posledních týdnech cena vepřového opět stagnuje," uvedla Večeřová.

 Podle Pýchy mají zemědělci problém s prodejem českého masa. "I když zemědělci říkali, že cena je poměrně pozitivní, tak nejsou schopní prodat české vepřové, protože se sem vozí levnější ze zahraničí," řekl. Dodal, že by pomohl tlak na školy, pečovatelské domy, či domovy důchodců, aby preferovaly regionální produkty.

 Zemědělci prodávali ve třetím čtvrtletí podle ČSÚ jatečná prasata za průměrných 31,67 koruny za kilogran živé hmotnosti, což je meziroční růst o 6,7 procenta. Podle Stibala se ale od té doby začala cena opět snižovat. Stát se snaží chovatele podporovat, do budoucna by mohl například pomoci marketingový fond, který na propagaci českého zboží připravuje ministerstvo zemědělství, dodal Stibal.

 Zemědělský svaz uvedl, že se do ČR v prvním pololetí dovezlo vepřové za 12 miliard korun, což byla vyšší hodnota než za celý rok 2004. "Za leden až srpen 2016 jsme v hodnotovém vyjádření dovezli 2,6krát více vepřového masa, než za rok 2004, kdy jsme vstoupili do EU. Ke konci roku to možná bude čtyřnásobek," uvedl již dříve svaz.

PrasePrase

 Podle komory je v západní Evropě nedostatek selat, zvýšila se také poptávka v Číně. Z ČR se tak vyváží víc živých zvířat. "Tento trend lze pozorovat napříč všemi kategoriemi zvířat, kdy se již tradičně vyvezou živá zvířata a do ČR je po té dovezeno maso. Podobná situace je také v případě mléka a mléčných výrobků, kdy je vyvážena především surovina a dováženy hotové výrobky," upozornila Večeřová.