Přebytek dřeva způsobil pokles jeho ceny. Poprvé po třech letech

Kvůli minulé mírné zimě se v českých lesích těžilo více než obvykle, dopad na tuzemský trh mají i větší těžby v sousedním Rakousku. Přebytek dřeva na trhu vedl v letošním druhém čtvrtletí k poklesu jeho ceny, u jehličnaté kulatiny to bylo zhruba o 100 korun na metr krychlový.

Pokles nastal poprvé po více než třech letech. Řekl to předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v Česku (SVOL) František Kučera.

„Trh je přesycen. Ve druhém čtvrtletí dochází k tomu, že firmy berou dřevo jen od vlastníků lesů, se kterými mají podepsanou dlouhodobou smlouvu,“ uvedl Kučera. Pilaři prý mají plné sklady dřeva a někteří už vytvářejí i mokré skládky, tedy místa, kde mohou dřevo kropit, aby se do něj nedostal kůrovec. Kučera předpokládá, že problémy s odbytem potrvají do podzimu. Platby za metr krychlový kvalitní jehličnaté kulatiny se teď podle Kučery pohybují kolem 2500 až 2900 korun a pro lesníky jsou stále dobré. Další možný pokles cen dřeva nechtěl odhadovat.

Snížení výkupní ceny kulatiny potvrdil František Vomočil, jednatel společnosti Stora Enso Wood Products provozující jednu z největších tuzemských pil ve Ždírci nad Doubravou. „Myslíme si, že ten trend může ještě pokračovat,“ uvedl. Podle něj další vývoj cen závisí také na počasí; větší těžby by mohly nastat kupříkladu kvůli kůrovcové kalamitě.

Může za to mírná zima

Uplynulý rok dopadl pro majitele lesů dobře. „U hlavních sortimentů dřeva se ceny držely nebo i stoupaly,“ uvedl předseda. Zkraje tohoto roku přispělo k dalšímu mírnému růstu cen oslabení koruny vůči euru.

Dřeva na trhu ale začalo přibývat. Mírná zima umožnila těžit dřevo i v hornatých oblastech, kam se kvůli sněhu jindy lesníci nedostali. Těžba stoupla i v Rakousku kvůli chystaným daňovým změnám. „Vlastníci tam mají platit vyšší daně tam, kde lesy mají vyšší hodnotu, proto se snaží hodnotu lesa snížit,“ vysvětlil Kučera.

Čekají další pokles

Lesní družstvo obcí se sídlem v Přibyslavi hospodaří na 5700 hektarech lesa. Jeho loňskému hospodaření neublížila ani červencová kalamita, kdy v jeho lesích při bouřce popadalo asi 15 tisíc metrů krychlových dřeva. „Naštěstí to přišlo v dobré době a ve vysokých cenách, takže jsme to dřevo dobře prodali,“ řekl ředitel družstva Jiří Svoboda. Také on předpokládá, že v nejbližších měsících ceny dřeva klesnou, ale neočekává jejich razantní propad, protože se prý oživuje odbyt řeziva.

SVOL má kolem 600 členů zastupujících zhruba 1200 vlastníků lesů. Obhospodařují asi 15 procent lesů v republice. Polovinu rozlohy lesů v Česku spravují státní Lesy České republiky.