Prodej Less & Forestu je opět ohrožen

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kubelka Tomas

Boj mezi státními Lesy ČR a insolvenčním soudem o osud bývalé soukromé lesnickodřevařské jedničky na trhu Less & Forest nekončí.

Ačkoli soud v březnu již podruhé svolil k tomu, aby firma s dříve čtyřmiliardovým obratem prošla reorganizací, Lesy ČR se postavily proti i podruhé. Proti schválení plánu stejně jako Lesostavby Frýdek-Místek a ČSOB Factoring podaly v minulých dnech odvolání.

„Řešení úpadku dlužníka (reorganizace) je vysoce rizikové. V případě věřitele a odvolatele Lesů ČR dojde k majetkové újmě v rozsahu minimálně desítek milionů korun,“ uvedla státní firma v odvolání.

Agrofert neví, jestli fimu koupí

Hlavním bodem reorganizace je prodej podniku firmy převedený do firmy Nový Forest holdingu Agrofert miliardáře a ministra financí Andreje Babiše za 112 milionů korun.

Na prodeji se obě strany dohodly již loni v srpnu, kvůli průtahům a odvoláním se ale zatím neuskutečnila. S postupujícím časem totiž obecně hodnota majetkové podstaty firem v úpadku klesá. Z Less & Forest navíc od srpna odešly další tři desítky lidí, včetně některých klíčových, a to navíc většinou právě k Babišovi.

Agrofert tak zatím stále neví, jestli firmu koupí. „Podle informací, které mám k dispozici, dlužník vede s investorem jednání ohledně dalšího trvání smlouvy,“ uvedla insolvenční správkyně Monika Cihelková. Sám Agrofert se zatím nechtěl k případnému odstoupení od smlouvy vyjádřit.