Prodej Nového Forestu Babišovi se zadrhl, Agrofert váhá

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Ačkoli smlouva o prodeji lesnického byznysu zkrachovalé firmy Less & Forest Jana Mičánka skupině Agrofert byla podepsána již v srpnu, holding miliardáře a zřejmě budoucího ministra financí Andreje Babiše jej stále nezískal. A možná ani nezíská.

„O odstoupení od smlouvy je předčasné spekulovat, ale analyzujeme možnosti dalšího postupu a věcný stav společnosti Less & Forest. Ta se nachází v bezprecedentní situaci a pravděpodobně dále ztrácí svoji hodnotu. O dalším postupu rozhodneme v průběhu ledna,“ řekl deníku E15 výkonný ředitel Agrofertu Josef Mráz.

Prodej společnosti Nový Forest, do níž je lesnický byznys ze zkrachovalé firmy převeden, je součástí reorganizačního plánu, který věřitelé Less & Forest většinou hlasů schválili v říjnu. Proti schválení plánu se ale odvolaly státní Lesy ČR, což znamená odsun reorganizace až do rozhodnutí soudu. Smlouva o prodeji přitom počítá s tím, že pokud plán nezačal platit do loňského 30. listopadu, může jedna či druhá strana od smlouvy bez penále odstoupit.

Less & Forest, bývalá soukromá jednička trhu se čtyřmiliardovým obratem, sice dál v omezené podobě funguje, ale má stále potíže. Na konci listopadu přišla o zakázky od Babišovy společnosti Uniles. Z podniku také odešly další tři desítky lidí, včetně některých klíčových, a to navíc většinou právě k Babišovi. Je tedy otázka, zda bude Agrofert ochoten zaplatit za zmenšující se byznys Less & Forest 112 milionů korun, jak se původně zavázal.

Babiš měl zálusk na Less & Forest již v roce 2011, kdy vstoupil na lesnický trh akvizicí firem Uniles a Wotan Forest. Vstup se mu příliš nepovedl, neboť jeho – a nejen jeho – lesnický byznys byl ztrátový kvůli tvrdým podmínkám tendrů Lesů ČR postaveným výhradně na ceně.

Babiš tak chtěl posílit koupí další lesnické společnosti. Poté, co se oba podnikatelé na prodeji této firmy nedohodli, Babiš alespoň půjčil Mičánkovi 311 milionů korun. Tím získal zástavu na 51 procent akcií mateřské společnosti celého holdingu Less.

Také tato firma se předloni na podzim ocitla v úpadku, stejně jako Less & Forest a provozovatel několika pil Less & Timber. Důvodem úpadku byly zřejmě příliš vysoké investice, třeba do pily v Čáslavi, i obchodní spory se státními Lesy ČR o určování cen dřeva, které firma těžila a odkupovala od státního podniku v rámci tendrů na pěstební a těžební práce.
Lesy s tímto zdůvodněním nesouhlasí, smlouvy s Mičánkem na 32 dotyčných jednotkách poté ukončily. A z Babiše se pak stal i jeden z největších Mičánkových věřitelů.