Produkce masa i mléka se loni vrátila k růstu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Produkce masa loni meziročně klesala jen ve třetím čtvrtletí, v ostatních kvartálech rostla. Nákup mléka v prvních třech čtvrtletích rostl, v posledním začal klesat. Ve čtvrtém čtvrtletí se výroba masa zvýšila o 0,7 procenta na 114 374 tun, nákup mléka se snížil o 1,6 procenta na 584,65 milionu litrů.

Produkce vepřového, která obnáší téměř polovinu celkové výroby masa v ČR, loni meziročně klesla o 3,3 procenta na 220 334 tun. U hovězího a telecího se zvýšila o 5,3 procenta na 71 932 tun, u drůbežího o 3,4 procenta na 156 492 tun. V případě skopového klesla o 0,8 procenta na 178 tun, snížila se také u koňského, vzrostla u kozího.

Mléko loni pokles ceny u zemědělců o 14,7 procenta dostal na celoroční průměr 6,71 koruny za litr. Nejvyšší byly výkupní ceny v lednu, nejnižší v srpnu, a poté začaly opět růst.

"I když tedy zemědělci na mléce vloni celkově prodělali, poslední kvartál ukazuje na lepší trend. Je to dáno jednak hospodářskými opatřeními s mlékem a mléčnými výrobky na vnitřním trhu EU, jednak oživením odbytu do asijských zemí," komentoval čísla ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ Jiří Hrbek.

V zahraničním obchodě s mlékem a mléčnými výrobky výrazně převyšoval vývoz nad dovozem. Dovoz se ale meziročně zvýšil o téměř šest procent, zatímco vývoz mírně klesl.

Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat loni vzrostly o 0,8 procenta a schodek zahraničního obchodu s vepřovým se meziročně téměř nezměnil. Zahraniční obchod s živými prasaty za období od prosince 2015 do loňského listopadu byl ale v přebytku.

Ceny producentů jatečných kuřat se v loňském roce naopak snížily o 1,1 procenta, u krav klesly o 3,2 procenta, jalovic o 3,6 procenta a býků o 0,2 procenta. V případě telat se zvýšily o osm procent. U drůbežího i hovězího stejně jako u vepřového převažoval dovoz nad vývozem.

Vepřové maso pocházelo loni hlavně z Německa, Španělska a Polska, drůbeží z Polska a Maďarska a hovězí maso se nejčastěji dováželo z Polska, Nizozemska a Německa.