Produkce originálních vín letos zřejmě opět stoupne

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ales Hudsky, archiv firem

Tržby za vína typická pro region dosahují desítek milionů korun.

Zatímco pivovarníkům v době krize a snaze spotřebitelů šetřit pomohl boom piv míchaných s limonádou, o která dosud Češi nejevili zájem, vinaři našli obdobnou mezeru na trhu. Před třemi lety začali vinaři vyrábět vína, která označují nikoli podle cukernatosti hroznů při sklizni, ale podle místa původu jako „vína originální certifikace“ (VOC). Tato vína říkají spotřebitelům, že daná odrůda je pro daný region či danou lokalitu a její klimatické a půdní podmínky – neboli terroir – nejtypičtější a jedinečná. Z produkce VOC vín se nyní stává byznys za desítky milionů korun ročně.

VOC vína mohou nyní – podle pravidel schválených ministerstvem zemědělství – vyrábět vinaři čtyř sdružení, z nichž největší a nejstarší je VOC Znojmo. Loni toto sdružení poslalo na trh 269 tisíc lahví. Letos je to zatím 246 tisíc, další ale přibudou po druhém a posledním letošním zatřiďovacím kole v srpnu. Celkový počet lahví tak bude podle předsedy sdružení VOC Znojmo Františka Koudely o něco vyšší než loni, možná stejný. „Celkové množství vín VOC Znojmo se ale budoucnu již asi nebude zvyšovat, pokud nepřijdou noví členové. Máme ale přihlášku od dvou vinařství členů, kteří vyrábějí víno v menších šaržích v řádu tisíců lahví,“ řekl deníku E15 Koudela.

Vinaři druhého ze sdružení – VOC Pálava – loni vyrobili 20.440 lahví, z toho zhruba třetinu ve Vinselektu Michlovský a dvě třetiny v Mikrosvínu Mikulov. „Ze sklizně hroznů v roce 2012 by letos mohlo být vyrobeno až 37 tisíc lahví, což se bude ale přesně vědět až po podzimním hodnocení vín,“ řekl serveru E15 majitel Vinselektu Miloš Michlovský.

Vinaři, VOCVinaři, VOC

U VOC Znojmo přitom činí průměrná cena lahve 210 korun, u VOC Mikulov asi 150 korun. V případě znojemských vinařů se tak tržby za loňskou produkci VOC vín vyšplhaly na více než 50 milionů korun. Cena za lahev letos oproti loňsku mírně stoupne. „Pokud dochází k nárůstu, jedná se řádově pár korun, a to z důvodu celkových nákladů běžných u všech vín,“ podotkl Koudela.