Propad cen mléka kvůli kvótám nyní nehrozí, dlouhodobě ano

mléko

mléko Zdroj: Hrouda Jan/Euro

Razantní propad cen mléka v Česku v souvislosti se zrušením mléčných kvót aktuálně nehrozí. Uvedli to ministr zemědělství Marian Jurečka a předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Z dlouhodobého hlediska zde však podle nich riziko propadu cen je.

Zemědělci se bojí, že tlak vývozců z Německa či Polska může po uvolnění trhu vést k likvidaci menších chovů. Výrobci by se měli proto podle Pýchy snažit více sdružovat do odbytových organizací a více také vyvážet.

V Evropské unii dnes po 31 letech skončily mléčné kvóty i sankce, které dosud hrozily výrobcům za překročení stanovené míry produkce. „Od dnešního data je trh s mlékem naprosto otevřený v celé Evropské unii, ale i globálně,“ řekl Jurečka. Upozornil na to, že vzhledem k růstu světové populace poroste také globální poptávka po mléku. Pro evropské producenty je to podle ministra příležitost uplatnit produkci na světovém trhu.

Nevidíme důvod pro to, aby cena mléka v České republice nějakým způsobem klesala, naopak očekáváme stagnaci

„Nevidíme důvod pro to, aby cena mléka v České republice nějakým způsobem klesala, naopak očekáváme stagnaci, možná mírný růst,“ uvedl Pýcha. Tuzemská cena by podle něj měla kopírovat vývoj cen komodity v Evropě. Mezi lednem a únorem se průměrná cena mléka v EU zvýšila o 0,7 procenta. Zemědělci očekávají, že podobné to bude v Česku, kde cena mezi lednem a únorem mírně klesla.

„Středně a dlouhodobý vývoj vnímáme jako rizikový pro celý sektor výroby a zpracování mléka, ne jenom v České republice, ale v celé Evropě,“ dodal.

Středně a dlouhodobý vývoj vnímáme jako rizikový pro celý sektor výroby a zpracování mléka

Podle odhadů EU se mají dodávky mléka v unii letos meziročně zvýšit o dvě procenta a v následujícím roce o procento. Očekává se, že především významní producenti mléka jako Nizozemsko, Dánsko, Německo, Irsko či Polsko po skončení limitů zvýší výrobu. Čeští zemědělci mají proto obavy z poklesu produkce, u středních a malých výrobců prý hrozí až likvidace.

Českým producentům mléka by podle Pýchy pomohlo především větší sdružování o odbytových organizací, které posilují jejich pozici v jednání s odběrateli. Nyní je prodej zhruba dvou třetin mléka zajištěn přes více než 30 odbytových družstev. „Pokud se nebudou naši producenti více integrovat, těžko dosáhnou srovnatelných cen s ostatními zeměmi,“ uvedl Pýcha.

Ministerstvo chce podle Jurečky více podpořit chovatele i zpracovatele mléka. Například dotační program pro mlékárny financovaný z národních zdrojů by měl být letos navýšen o 50 milionů korun. „Připravujeme i určité varianty pro krizový scénář, kdyby došlo k významnému poklesu cen,“ řekl Jurečka. Ministerstvo podle něj také posiluje proexportní aktivity a snaží se motivovat české výrobce k většímu vývozu. Pomoci by měla i novela zákona o významné tržní síle, která má posílit pozici výrobců vůči obchodníkům.