Psí salámy, konzervy a kočičí kapsičky: české Vafo otevřelo továrnu za stovky milionů

Video placeholde
Nová továrna holdingu Vafo v Chotovinách u Tábora
Majitel holdingu Vafo Pavel Bouša při otevření nové továrny v Chotovinách
Nová továrna holdingu Vafo v Chotovinách u Tábora
Majitel holdingu Vafo Pavel Bouša
Nová továrna holdingu Vafo v Chotovinách u Tábora
11
Fotogalerie

Novou továrnu na takzvaná mokrá krmiva za 207 milionů korun koncem dubna otevřela firma Vafo. Výroba v Chotovinách na Táborsku zatím zaměstnává dvacet lidí, ale jejich počet postupně přesáhne třicítku. Doplnila trojici stávajících provozů společnosti, jejíž prémiová psí a kočičí krmiva jsou známá pod značkou Brit.

Na stavbu areálu o rozloze 26 tisíc metrů čtverečních získala firma investiční pobídku od CzechInvestu 51,7 milionu. „V současné době se jedná o nejmodernější výrobu psích salámů, konzerv a kapsiček pro kočky v Evropě. Továrnou, kterou jsme si sami navrhli, jsem si splnil sen,“ uvedl při otevření majitel holdingu Vafo Pavel Bouška.

Zpracovatelská kapacita nové továrny je deset tisíc tun a podnik ji chce po odladění provozu navýšit až na 25 tisíc tun. „Tři z našich čtyř továren jsou v jižních Čechách, čtvrtá je u Prahy. Jižní Čechy jsou z hlediska masné výroby ideální. Jsou zde jak dodavatelé, tak proškolení profesionálové a řeznická učiliště,“ říká Bouška s tím, že stavba nové továrny se třemi výrobními linkami v Chotovinách trvala pouhý rok.

Pro holding Vafo, který loni vykázal obrat 3,5 miliardy korun (auditovaný zisk zveřejní v červnu) jsou hlavním odbytištěm zahraniční trhy, kam jde sedmdesát procent produkce.

Firma, která vznikla v roce 1994, se postupně rozrostla do obra, jenž ze svých továren produkuje denně padesát kamionů krmiv a ročně zpracuje sto tisíc tun masa.

To pochází jak z jihočeského regionu, tak z dovozu. Je například největším importérem lososího masa v Česku. Do krmiv pro zvířata ho totiž putuje čtyřikrát víc, než činí spotřeba českých domácností.

„V prodeji prémiových a superprémiových krmiv jsme v prodeji na špičce ve Skandinávii, Pobaltí, dalších zemích EU, ale i v Rusku, Srbsku a na Ukrajině,“ vypočítává Bouška s tím, že aktuálně vyvážejí do 66 zemí světa. Úspěchy prý firma sklízí i v Latinské Americe a Malajsii, kde si krmiva Brit oblíbily i kočky královského dvora.