Raciu se daří, zdravé chleby mu vynesly přes půl miliardy

výroba chlebů Racio

výroba chlebů Racio Zdroj: Michael Tomes

Výroba zdravé výživy se díky zájmu ze zahraničních vyspělých zemí začíná břeclavskému Raciu vyplácet. Loni firma produkující zejména pufované chleby neboli lidově řečeno „jedlý polystyren“ dosáhla zisku 22,6 milionu korun. To je trojnásobek ve srovnání s rokem 2013 a nejvíce od roku 1999, odkdy jsou k dispozici výroční zprávy firmy.

„V loňském roce jsme více využívali stávajících výrobních linek, takže nám fixní náklady rostly jenom minimálně. Blahodárně se to pak projevilo právě na ziskovosti,“ řekl deníku E15 ředitel a spolumajitel firmy Oldřich Darmovzal.
Auditované tržby firmy se loni zvedly o 26 procent na 562,7 milionu korun. Hranici půl miliardy přitom překročily poprvé v pětadvacetileté historii firmy.

Za lepšími výsledky není jen stoupající zájem mnohých Čechů přecházejících stále více na zdravější životní styl obvyklý v západních zemích. Výrazně, o tři čtvrtiny, totiž meziročně stoupl vývoz. Firma exportovala produkci za 373 milionů korun. Zahraniční odběratelé se tak na celkových tržbách firmy podíleli dvěma třetinami.

RacioRacio | E15

Největším dílem ovlivnil růst tržeb export do Francie, Německa, Velké Británie a Spojených států. „Zčásti je to vlivem růstu obchodu se stávajícími zákazníky, ale získali jsme i několik zákazníků nových. Navíc se nám v roce 2014 na tržbách projevil pokles kurzu české koruny,“ uvedl šéf.

Také v letošním roce plánuje firma s více než dvěma stovkami zaměstnanců nárůst tržeb, a to o zhruba sedm procent. „Obchod aktuálně hlásí tržby za půl roku ve výši 313 milionů korun, takže v tržbách máme dobře nakročeno ke splnění plánu,“ podotkl Darmovzal. Do ziskovosti ale letos promlouvá růst cen stěžejních surovin biorýže a čokolády a chystané investice. Přesto firma očekává nárůst zisku, i když ne trojnásobný jako loni.