Ruské embargo sráží světové ceny potravin. Jsou nejníže za čtyři roky

Ilustračí foto

Ilustračí foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Světové ceny potravin v srpnu klesly na nejnižší úroveň za čtyři roky. Odrážel se v tom zejména propad cen mléčných výrobků, který se prohloubil pod vlivem ruského embarga na jejich dovoz ze Západu, uvedla organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Index FAO, který sleduje světové ceny obilnin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru, klesl proti červenci o 7,3 bodu na 196,6 bodu, a ztratil tak 3,9 procenta. Nižší byly ceny všech kategorií potravin kromě masa. V červenci index oslabil o více než dvě procenta na šestiměsíční minimum.

Nejvíce klesaly ceny mléka a mléčných výrobků, proti červenci spadly o 11,2 procenta a v meziročním srovnání byly nižší o 18,9 procenta. Srazil je další pokles v zemích Evropské unie, které nemohou od srpna vyvážet do Ruska řadu potravinářského zboží. Svou roli sehrálo také omezení dovozu mléčného prášku ze strany Číny, která je největším dovozcem této suroviny na světě.

Na nejnižší úroveň za poslední čtyři roky se kvůli přebytku na trhu po loňské rekordní sklizni propadly ceny obilovin. Situace se liší jen v případě rýže, která zdražuje kvůli vysoké poptávce, nepříznivému počasí v Asii a rozhodnutí thajské vlády, které uvolnila méně strategických rezerv rýže, než se předpokládalo. „Zdá se, že na světě je množství dodavatelů rýže, ale zásoby jsou koncentrované jen v několika zemích a často vlastněné vládami. To znamená, že tyto země silně ovlivňují světové ceny,“ uvedl ekonom FAO Concepción Calpe.

Index cen potravin FAO v nominálních a reálných hodnotáchIndex cen potravin FAO v nominálních a reálných hodnotáchIndex cen potravin FAO v nominálních a reálných hodnotách | FAO

Na ceny obilovin tlačí i letošní odhad světové sklizně, který FAO zvýšila o 14 milionů tun na 2,512 miliardy tun, což by bylo jen 0,5 procenta pod loňským rekordem. U pšenice čeká sklizeň 716,5 milionu tun, o téměř deset milionů více, než předpovídala v srpnu. Odhad světových zásob obilovin na konci sezony, která končí v srpnu 2015, zvýšila FAO o 12 milionů na 616 milionů tun.

Vyšší odhady sklizně se přitom netýkají jen zemí jako Čína, Rusko či USA, ale i Ukrajiny. Někteří ekonomové přitom v minulých měsících vyslovovali obavy, že tamní konflikt úrodu výrazně poškodí.

FAO očekává, že díky dvěma po sobě jsoucím létům dobré úrody většiny plodin dosáhnou na konci příští sezóny státní potravinové rezervy největšího objemu za posledních 15 let. Meziročně by totiž v období 2015 až 2016 měly narůst o šest procent.