Rusko prý již brzy obnoví dovoz ovoce z Řecka, Maďarska a Kypru

Řecké olivovníky

Řecké olivovníky Zdroj: Petr Pakandl via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.5)

Moskva zřejmě brzy umožní vybraným společnostem z Řecka, Maďarska a Kypru dovážet ovoce a zeleninu na ruský trh. Inspekce podniků ruskou kontrolní organizací Rosselchoznadzor skončí 30. dubna, ihned poté se očekává zveřejnění předběžných výsledků, píše vládní list Rossijskaja gazeta.

„V Řecku a Maďarsku bude prověřena asi dvacítka společností,“ řekl představitel Rosselchoznadzoru Alexej Alexejenko s tím, že kontroly začínají dnes. Na Kypru čeká prověrka asi osm firem, začít by zde ale kvůli technickým důvodům měla za týden.

Rusko zavedlo odvetná opatření proti zemím EU loni v srpnu jako reakci na sankce, které Západ uvalil vůči Moskvě kvůli anexi Krymu a ruskému přístupu k ozbrojenému konfliktu na východě Ukrajiny. Ruské sankce se týkají především potravin a jejich terčem jsou vedle států EU i Kanada, USA, Austrálie či Norsko.

Řecko, Maďarsko a Kypr protiruské sankce kritizují a Moskva již dříve nevyloučila možnost, že těmto třem unijním státům embargo zmírní. V březnu pak ruské ministerstvo pro hospodářský rozvoj uvedlo, že hledá způsob, jak ve shodě s pravidly Světové obchodní organizace (WTO) svůj trh pro vybrané země opět částečně otevřít.