Rybář Vágner za dva roky prodělal sedm milionů, ale věří v obrat

Jakub Vágner Rybářství

Jakub Vágner Rybářství Zdroj: Jakub Vagner Rybarstvi

Světová rybářská celebrita Jakub Vágner zvládal množství zápasů s divokými exotickými rybami po celém světě, nyní ale v tuzemsku čelí jinému zásadnímu souboji - s financemi. Jeho podnik Jakub Vágner Rybářství, založený před dvěma lety s investorem Robertem Schönfeldem, totiž za první dva roky existence nakumuloval ztrátu téměř sedm milionů korun. Ztráta je tak velká, že firma má záporný kapitál a oba majitelé do něj musí nalít další peníze.

„Naše investiční strategie je dlouhodobá a je logické, že v prvních letech získávání investic hospodaření projektu generuje ztráty,“ řekla deníku E15 mluvčí Schönfeldovy investiční skupiny RSBC Renata Klaková. „Obrat v hospodaření očekáváme již od roku 2017, kdy se začnou projevovat synergické efekty získaných investic a společnost bude schopna pozitivního hospodaření,“ dodala.

Na to, že se kapitál firmy ocitl po ztrátách v záporných číslech, přitom majitele upozornili i auditoři. „Oba akcionáři plánují navýšení základního kapitálu společnosti,“ uvedla Klaková.

Ostřílený rybář spolupracující s předními světovými televizními stanicemi jako například National Geographic a Discovery založil firmu s investorem Schönfeldem v roce 2014. Cílem je podle webových stránek firmy sjednotit různé části rybářského trhu pod jednu střechu a stát se předním subjektem v oblasti produkčního rybářství, prodeje rybářského vybavení, oborových médií, rekreačních resortů pro rybáře, zastoupení největších světových značek sladkovodního rybářství či propagace ryb a rybaření.

Na společném podniku se přitom domluvil s vhodným investorem. Schönfeldova rodina je totiž jedním z největších majitelů rybníků v severních Čechách - Lenešických rybníků zakoupených kdysi od klanu Schwarzenbergů. Obhospodařuje je od přelomu 19. a 20. století a po revoluci je rodina získala zpět v restituci. Firma Jakub Vágner Rybářství se nyní stará o sto hektarů rybníků.

Sám Schönfeld označil podnikání v rybníkářství v nedávném rozhovoru pro deník E15 za „srdeční záležitost“. „Cílem je posunout sportovní rybolov na vyšší úroveň. Lidé jezdí na ryby, chybí však servis okolo,“ uvedl tehdy s tím, že projekt je velice dlouhodobý. „Je to věc, která má ohromný potenciál. Nikdo sportovní rybolov nevnímá jako byznys, přitom se rybaření v Česku věnuje několik set tisíc aktivních rybářů a rybářský segment generuje tržby přes jednu miliardu korun ročně,“ podotkl tehdy.