Saúdská Arábie zakázala dovoz českých kaprů, i když se tam vůbec nevyvážejí

rybáři, výlov, ryby, kapr, Třeboň

rybáři, výlov, ryby, kapr, Třeboň Zdroj: ctk

"Rok se nám zdá podle dosavadních výlovů, že byl dobrý, buď průměrný nebo malinko nadprůměrný, nemá se ale hodnotit předem," uvedl Hůda. Vánoční kapři přesto nejspíše malinko podraží. "Je to logické - podražily nám obiloviny a vůbec všechny vstupy do rybářské výroby, a nás ta ekonomika doběhne jako každý jiný podnik. My prostě musíme ekonomicky vyjít, jinak bychom zkrachovali. Z toho důvodu musíme podražit, ale rozumně, abychom ryby zase vyprodali," vysvětlil.  (Foto ČTK)
výlov rybníka
Vánoční kapři ale nejspíše mírně podraží, stouply totiž ceny vstupů, třeba krmných obilovin, řekl Hůda při dnešním výlovu Českého moře - rybníka Rožmberk.  (Foto ČTK)
Kapr na suchu
Letošní rok byl pro rybáře dobrý. Produkce ryb bude průměrná, nebo mírně nadprůměrná, odhaduje v polovině podzimních výlovů rybníků předseda představenstva Rybářství Třeboň Jan Hůda. (Foto ČTK)
11
Fotogalerie

Saúdskoarabské úřady uvalily embargo na dovoz kaprů z České republiky, důvodem je výskyt ojedinělých případů nemoci koi herpesviróza u tuzemských ryb. Na zákazu importu je kuriózní skutečnost, že Česko žádné ryby do Saúdské Arábie neexportuje.

„Česká republika do Saúdské Arábie nevyváží žádné ryby, tudíž ani nemůže v této souvislosti vzniknout českým rybářům žádná škoda,“ potvrdila pro server E15.cz mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Na krok blízkovýchodního království upozornil regionální web GDNonline.com, českou Státní veterinární správu však o něm nikdo oficiálně neinformoval. Nicméně podle ní je takové opatření možné, protože některé státy vydávají plošné zákazy na základě údajů od mezinárodních institucí.

„Saúdská Arábie tak může konat na základě informací OIE, což je Světová organizace pro zdraví zvířat, kterou pravidelně informujeme o nákazové situaci v České republice,“ vysvětlil mluvčí veterinární správy Petr Pejchal. Plošné embargo pak vlády uvalují i v případech, když se závadné produkty do dané země vůbec neexportují.

Souvislost se Světovou organizací pro zdraví zvířat potvrdil i GDNonline.com. Podle webu saúdské Ministerstvo životního prostředí, vodohospodářství a zemědělství oznámilo embargo právě na základě zprávy výše zmíněné organizace o riziku koi herpesvirózy. Ministerstvo zároveň instruovalo orgány na hranicích, aby zákaz uplatňovaly.

Případy koi herpesvirózy se letos v Česku skutečně objevily, podle Pejchala se tak stalo po šesti letech. „Jedná se o dvě potvrzená ohniska v Jihočeském kraji. Situace není závažná, protože jde o ojedinělé případy. Za posledních devět let bylo potvrzeno pouze osm ohnisek,“ doplnil Pejchal.

Koi herpesviróza napadá ozdobné kapry koi i klasické kapry obecné. Nemoc se podle informací veterinární správy poprvé objevila v roce 1998 v Izraeli. Zdrojem infekce jsou nemocné ryby a jejich exkrety, kontaminované nářadí a zřejmě i rybožraví ptáci. Nemoc postihuje až 100 procent obsádky, úhyny bývají až 90procentní. Může se projevit dezorientovaným plaváním, ryby se shromažďují u přítoku a u hladiny, mají zrychlené dýchací pohyby nebo nepravidelné vybarvení žáber. Léčba není známá a nemocné ryby je potřeba neškodně odstranit v asanačním podniku.