Šéf veterinářů Bernardy čelí kvůli spornému výroku výzvě k rezignaci

Ilustrační foto, vepřové maso

Ilustrační foto, vepřové maso Zdroj: Podhora Marek

O dalším setrvání prezidenta Komory veterinárních lékařů Jana Bernardyho ve funkci nejspíš rozhodne vedení komory. Bernardyho dnes kvůli kontroverznímu výroku o kontrole masa vyzval k odchodu děkan fakulty veterinární hygieny brněnské univerzity Ladislav Steinhauser. Bernardy bez dalších podrobností řekl, že jde o záležitost představenstva komory, které se sejde v nejbližší době.

Steinhauserovi vadí Bernardyho páteční tvrzení o nedostatečné kontrole dovezeného masa v českých obchodních řetězcích. „Výrok vyvolal mezi kolegy velmi negativní reakce. Neměl pro něj žádnou oporu, nezazněl žádný příklad. Chtěl se pouze zviditelnit,“ řekl Steinhauser, jinak také jednatel firmy, která se zabývá produkcí masa a masných výrobků.

Podle Steinhausera by měl Bernardy odstoupit, protože svým „nekompetentním vystupováním a uveřejňováním nepodložených informací“ poškodil práci veterinárních lékařů v Česku. Steinhauser dnes s Bernardym hovořil a vyzval jej k odchodu z funkce. Znovu prý spolu budou mluvit v pondělí. Bernardy se k situaci blíže vyjádřit nechtěl.

Sporný výrok zazněl v pátek na závěr Světového veterinárního kongresu v Praze. Ministr zemědělství Miroslav Toman poté Bernardymu pohrozil soudem, pokud své tvrzení neprokáže. Bernardy následně v novém prohlášení uvedl, že se v českých obchodech pod značkou CZ prodává i dovezené maso, které bylo v Česku pouze zpracováno. O nedostatečné veterinární kontrole se už v novém prohlášení nezmínil.

„Česká veterinární komora ručí za práci svých členů, soukromých veterinárních lékařů, ale nemůže ovlivnit úroveň veterinární péče u zvířat, jejichž maso bylo dovezeno ze zahraničí,“ uvedl Bernardy v pátek. Podle prezidenta komory by se mělo maso z dovozu kontrolovat častěji.

Státní veterinární správa (SVS) tvrzení o možné absenci českých kontrol u masa v obchodech odmítla. Podle ní má výrok negativní dopad na důvěru českých spotřebitelů v potraviny, které se dostávají na jejich stoly.

Podle původního tvrzení prezidenta Komory veterinárních lékařů maso dovážené ze zahraničních chovů do českých maloobchodních řetězců prochází jen malou kontrolou. Situace je prý vážná především u drůbeže. Dovezené maso se údajně v některých případech přebaluje a pod značkou CZ se pak dostává na český trh.

SVS v pátek uvedla, že loni provedla asi 60 tisíc kontrol. Komora veterinárních lékařů zadala vlastní testy vzorků drůbežího masa z maloobchodu, výsledky by měly být k dispozici v řádu týdnů.