Šéfovat Lesům ČR chce 25 lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Do výběrového řízení na funkci generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky, který obhospodařuje polovinu lesů v Česku, se přihlásilo 25 uchazečů. Lhůta pro podání přihlášky skončila dnes dopoledne.

„Okamžitě po uplynutí lhůty byly otevřeny obálky a zahájeno prověřování základních kvalifikačních požadavků,“ sdělila serveru E15.cz Kateřina Böhmová, ředitelka komunikace ministerstva zemědělství, které tendr vyhlásilo. Lesy ČR jsou bez generálního ředitele od posledního listopadu, kdy ve funkci na vlastní žádost skončil Svatopluk Sýkora.

V průběhu ledna pak zasedne výběrová komise, jejímiž členy budou čtyři zástupci ministerstva zemědělství, jeden zástupce Úřadu vlády ČR a jeden zástupce dozorčí rady Lesů ČR,. „Po vyhodnocení doporučí ministru zemědělství Petru Bendlovi jednoho z uchazečů. Očekáváme, že celý proces bude ukončen do konce ledna,“ uvedla Böhmová.

Sýkora oznámil rezignaci v polovině listopadu. Důvody, proč z funkce po téměř čtyřech letech odchází, neuvedl. Za koncem v čele státního podniku lze ale podle dostupných informací nalézt jarní závěry Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle nich státní podnik porušil zákon o veřejných zakázkách a vedl podivné tendry na IT vybavení. Jak server E15 již dříve uvedl, tendry na IT prošetřuje policie kvůli podezření, že 340 milionů korun skončilo na neprůhledných účtech ve Švýcarsku.

Ostrá kritika

Závěry NKÚ pak vzala vláda na vědomí na svém jednání den po oznámení Sýkorovy rezignace, a nijak je tak nezpochybnila. „Byla to rezignace, na které jsme se dohodli. Za jeho působení Lesům ČR výrazně stouply zisky, to je třeba hodnotit kladně. Na druhé straně je tu řada kauz, které budou mít nějakou dohru, a to je ta nepříjemnost,” řekl v polovině listopadu Petr Bendl České televizi k Sýkorově odchodu.

Na Sýkoru se kritika sypala v posledních měsících ze všech stran. Lesnické firmy jej kritizovaly za tendry na pěstební a těžební práce postavené pouze a jen na ceně, což řadě z nich způsobilo finanční potíže. Lídr oboru Less & Forest dokonce zkrachoval. Poslankyně za Věci veřejné Kateřina Klasnová podala na státní podnik několik trestních oznámení, například kvůli smlouvě o prodeji nepotřebného majetku Lesů ČR. V roce 2009 také podnik utratil čtyři miliony za kuchařku vydanou firmou Ora Print, ačkoli se prý dala pořídit za pár set tisíc. Vicepremiérka Karolína Peake (Lidem) pak v srpnu prohlásila, že vedení státního podniku je zralé na personální změnu.

Vrcholné vedení Lesů ČR opustil nejen nejen Sýkora, ale i výrobně technický ředitel Vladimír Krchov a personální šéfka Jitka Věková. Sýkora má přitom dostat jako odstupné 18 platů a odměnu za hospodářský výsledek. Celková částka by se tak mohla pohybovat mezi 10 až 20 miliony korun, uvedl nedávno internetový deník Insider.