Slavnou vinici Šobes čeká kvůli UNESCO archeologický průzkum

Vinice Šobes

Vinice Šobes Zdroj: Znovin Znojmo

Jedno z nejznámějších tuzemských vinařství pokračuje v přípravách na pokus zapsat svou slavnou vinici Šobes v Národním parku Podyjí na seznam přírodních památek UNESCO. V červnu tak mimo jiné odstartuje archeologický průzkum.

„Ve spolupráci s Jihomoravským muzeem ve Znojmě začneme s archeologickým průzkumem ve spodní části Šobesu, v blízkosti našeho ochutnávkového stánku. Historické artefakty, které budou na Šobesu objeveny, necháme odkryty pro veřejnost,“ řekl serveru E15.cz generální ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Příprava na zapsání potrvá podle odhadů pět až deset let. V této fázi tak Znovín stále sbírá podklady pro podání přihlášky. „Chceme dořešit i majetkové poměry ve spolupráci s Národním parkem Podyjí, a to ploch produkčních i silně chráněných. Tyto plochy tvoří asi deset procent celkové plochy,“ podotkl Vajčner.

Vinařství při vypracování přihlášky spolupracuje s městem Znojmo. „Vedení Znojma pochopilo obrovský historický potenciál této vinice a má zájem o zařazení Šobesu na seznam UNESCO,“ dodal.

První přírodní památka

Česko má v současné době na seznamu kulturního dědictví UNESCO zapsáno dvanáct památek v čele s historickými centry Prahy, Českého Krumlova, Kutné Hory a Telče. Na seznamu přírodního dědictví ale Česko nemá ani jednu položku. Pokusit se zapsat Šobes jako první přírodní památku v Česku se Znovín rozhodl loni. Vede jej k tomu unikátnost a proslulost vinice, která leží na úbočí skalního ostrohu v meandru v hlubokém údolí Dyje v samém srdci národního parku.

Za své vynikající vlastnosti vděčí šobeské víno podle Znovínu právě ideální poloze vinice ležící v nižší nadmořské výšce na prosluněném jižním svahu, chráněném ze severozápadu i severovýchodu proti větrům. Zdejší mikroklima se podle firmy podobá podmínkám například na Rýně či v údolí francouzské Rhôny.

Čtete také: