Slovenskou úrodu obilí sucha moc nezasáhla, klesne prý ale sklizeň brambor

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: novak tomas/euro

Dlouhotrvající vedra s nedostatkem srážek na Slovensku úrodu obilí výrazněji neovlivnila, patrně však budou mít dopad na podzimní sklizeň dalších plodin, řekl slovenský ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek.

„Co se týče hustě setých obilnin, dopad sucha není až tak výrazný, protože jaro nebylo až tak kruté. Sucho spíš ovlivní podzimní sklizeň, co se týče brambor, řepy a zejména kukuřice, která dostala nejvíce zabrat,“ citovala média Jahnátka.

Podle dřívějších odhadů by slovenští farmáři letos mohli dosáhnout druhou nejvyšší sklizeň obilí za posledních deset let. Rekordní úrodu za toto období zaznamenala země loni, a to 2,89 milionu tun obilí, což proti předchozímu roku představovalo nárůst o téměř čtvrtinu.

Výkupní ceny pšenice vzrostou

Sklizeň obilí na Slovensku začala v červnu, a to v nejteplejších regionech na jihu země. Dosud zemědělci sklidili asi 87 procent výměry osetých ploch obilnin. Jahnátek očekává, že výkupní ceny například pšenice budou vzhledem k její větší kvalitě vyšší než minulý rok.

Úroda podzimních plodin by na Slovensku podle Jahnátka ve srovnání s minulým rokem mohla být nižší o 20 až 30 procent. Důvodem je nedostatek srážek na Slovensku v uplynulých měsících.

Například v červnu objem srážek na řadě míst země dosáhl dlouhodobých minim. Období veder na Slovensku ukončily o uplynulém víkendu bouře a následný déšť.

Žlutý upír. Kvůli řepce mizejí z českých polí brambory, půdu nezdražuje