Snižování emisí může postihnout chovatele skotu, obává se svaz

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Zemědělský svaz ČR se obává dopadů snižování emisí skleníkových plynů na živočišnou výrobu. Požaduje, aby ministerstvo zemědělství k možným dopadům zpracovalo analýzu. Skot je jedním z hlavních producentů metanu, takže snahy omezovat emise by mohly vést ke snižování počtu krav.

Evropská unie se zavázala, že do roku 2030 sníží emise proti úrovni z roku 1990 nejméně o 40 procent. Dopady tohoto plánu na české chovatele ale zatím podle předsedy svazu Martin Pýchy nejsou známé. Upozornil, že tímto závazkem plány na omezování emisí nekončí. Záměrem Evropské unie odsouhlaseným evropskými ministry životního prostředí je v Evropě mít v polovině století emise nižší o 80 až 95 procent.

Pýchovi vadí, že zatím není jasné, jak se mají jednotlivé obory na snižování produkce plynů podílet. „Jestliže nastavujeme dotace, abychom zvýšili stavy zvířat, a tohle šlo proti tomu, tak je to vážný problém,“ podotkl předseda. Podle něj navíc hrozí, že se pro snižování stavů skotu budou brát v úvahu pouze počty zvířat ve velkých chovech, nikoliv na celý stát, což by bylo pro Česko nevýhodné.

V Česku jsou spíše velkochovy, ve většině ostatních zemí EU se dobytek chová spíš na menších farmách. Podle aktuální Zprávy o stavu zemědělství měly více než milion kusů skotu na svých hospodářstvích právnické osoby. Přitom 71 procent z celkové výměry zemědělské půdy obhospodařované právnickými osobami tvořily podniky o velikosti nad tisíc hektarů.

Skotu v Česku od vzniku státu ubylo o víc než 40 procent. Podle čísel Českého statistického úřadu se počet kusů snížil z 2,5 milionu v roce 1993 na letošních 1,4 milionu kusů.