Soud: jedovaté postřiky proti šumavskému kůrovci byly nezákonné

Aktivisté v korunách stromů

Aktivisté v korunách stromů Zdroj: CTK/Veis David

Správa Národního parku Šumava použila chemické postřiky proti kůrovci nezákonně. Verdikt vynesl Krajský soud v Českých Budějovicích, dal tak za pravdu žalobě Hnutí Duha a výjimku vydanou v roce 2012 zrušil.

Soud potvrdil, že správa parku i ministerstvo životního prostředí, které výjimku potvrdilo, postupovaly protizákonně, protože nenechaly posoudit vliv pesticidů na chráněnou přírodu.

Rozsudek uvádí, že aplikace jedovatých látek hubí nejen kůrovce, ale ohrožuje chráněného tetřeva a může způsobit uhynutí mnoha jedinců dalších druhů hmyzu. Chybějící posouzení je podle zákona nezbytným podkladem k ochraně soustavy evropsky chráněných území Natura 2000, k nimž Šumava patří.

Proniknou-li pesticidy do vody, okamžitě podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha zabíjejí všechny vodní organismy, například i žáby nebo čolky. „Mnoho let jsme kritizovali protizákonné používání jedovatých látek v národním parku, které ničí vše živé v okolí. Loni nám došla trpělivost a podali jsme žalobu na ministerstvo životního prostředí. Jsem rád, že nám soud dal za pravdu,“ sdělil Bláha.

Dodal, že soud sice zrušil loňské povolení chemických postřiků, správa parku ale vydala pro letošní rok výjimku novou. „Stejně nezákonným postupem jako v předchozích letech,“ uvedl Bláha. Ministerstvo podle něj musí vyvodit důsledky a samo letošní povolení jedovatých pesticidů zrušit.

ilustrační fotoilustrační foto

Kůrovec devastuje šumavské lesy od ničivého orkánu Kyrill v roce 2007. Výjimky podle Duhy kvůli němu vydává správa národního parku Šumava opakovaně. Bláha poznamenal, že v roce 2011 začal tehdejší ředitel Národního parku Jan Stráský používat chemické postřiky dokonce ilegálně, bez udělené výjimky. „Česká inspekce životního prostředí za to udělila správě parku pokutu,“ zmínil Bláha.

Látka cypermethrin, kterou postřiky obsahují, patří podle Duhy ke skupině jedů, které narušují funkce hormonů a imunitní systém. Zasažení cypermethrinem může zvýšit riziko neplodnosti i spontánního potratu, dále vyvolat předčasný porod a způsobit vrozené abnormality plodu.

Vláda v dubnu schválila návrh zákona o Národním parku Šumava, který předložilo ministerstvo životního prostředí. Umožnit by měl i zásahy proti kůrovci v nejpřísněji chráněných částech parku. Do Poslanecké sněmovny by se měl dostat v květnu.

Na vyjádření ministerstva životního prostředí čekáme.

Rozsudek soudu k používání pesticidů v NP Šumava

: