Špatná sezona: sklizeň brambor bude o čtvrtinu nižší než loni

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Letošní úroda brambor v Česku klesne meziročně o 23,7 procenta na 505 162 tun. Vyplývá to z odhadu Českého statistického úřadu. Podle zemědělců tak lze očekávat zdražení brambor na pultech obchodů.

Brambory si přitom už loni mezi potravinami připsaly rekord ve zdražení, když se jejich cena zvýšila až o 40 procent. Zatímco v polovině ledna 2013 stál v obchodech kilogram brambor 12,45 korun, ve druhém lednovém týdnu loňského roku to podle dat ČSÚ bylo 8,75 korun.

„Pro zemědělce ten odhad překvapivý není. Bramboráři odhadovali již zhruba před měsícem propad o 20 až 30 procent. Je to v podstatě přesně tak,“ řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Pěstitelům brambor letos nesvědčilo počasí. V důsledku dlouhé zimy se pozdě sázelo, brambory následně škodily deště, pak červencové sucho.

Podle tajemníka Ústředního bramborářského svazu Josefa Králíčka by propad sklizně nemusel být tak výrazný, jak předpokládá odhad ČSÚ, a mohl by se nakonec pohybovat okolo 15 procent. Pokud vydrží dobré farmářské ceny, mohli by pěstitelé i přes nižší výnosy většinou vydělat. Nyní dostávají za kilogram kolem 6,50 koruny, proti loňsku dvojnásobek. Vysoké ceny v obchodech, které se pohybují mezi 15 a 20 korunami za kilogram, by ale mohly vést ke snížení spotřeby brambor.

„To, kolik budou stát brambory, je spíše dotaz pro obchodníky. Je-li ale propad sklizně tak velký plus k tomu nesoběstačnost, tak to bude znamenat relativně vysokou cenu pro spotřebitele,“ upozornil Veleba. Zhruba 20 procent tuzemské spotřeby brambor představují brambory z dovozu. Jejich podíl se podle Veleby letos patrně zvýší.

Výkupní ceny jsou zatím dobré

Na Vysočině se právě v těchto dnech rozbíhá sklizeň. Někteří bramboráři předpokládají meziroční pokles i o více než pětinu. Pokud však vydrží dobré farmářské ceny, mohli by pěstitelé brambor i přes nižší výnosy vydělat. Teď dostávají za kilogram v průměru asi 6,50 koruny, proti loňsku přibližně dvojnásobek. Drahé brambory v obchodech by ale podle nich mohly vést k poklesu spotřeby brambor v Česku.

Zemědělci na Vysočině produkují třetinu českých brambor. Letos je pěstují na 8300 hektarech polí. Bramborám napřed škodily deště, pak sucho. V tomto kraji ale rostou hlavně později sklízené odrůdy. Podle Králíčka se proto některé porosty mohou trochu vylepšit. „Řada pozdnějších odrůd je ještě v nati a roste,“ uvedl.

Bramborových polí v Česku ubývá. Od roku 1990 se podle statistiky rozloha snížila skoro o čtyři pětiny na 23 205 hektarů.

Nižší než loni má být také produkce cukrovky. Podle statistiků by měla meziročně klesnout zhruba o 13 procent na 3,36 milionu tun. Naopak historicky rekordní má být produkce řepky, která má meziročně stoupnout o 28,4 procenta na 1,42 milionu tun.