Špatné počasí poničilo až pětinu úrody jahod v Česku

Sklizeň jahod

Sklizeň jahod Zdroj: ctk

Letošní úroda českých jahod klesne o 15 až 20 procent, u profesionálních pěstitelů bude menší než 3000 tun, uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Plody poškodily mrazy, kroupy i velké deště. Mrazy ale podle Ludvíka nepoškodily úrodu jahod tolik jako u jiných druhů ovoce, kde jsou ztráty daleko větší.

Ludvík dále řekl, že pěstitelé mají problém s jahodami z dovozu, které jsou u obchodníků označované za české. Do ČR se dováží přibližně 80 procent čerstvých jahod, podle odhadů unie mohou být dovozy vyšší. Do statistik se ale nedostanou, protože prodejci tvrdí, že jde o českou produkci. „Snižuje to ceny a poškozuje to jméno českých producentů,“ uvedl Ludvík.

Podle pěstitele Milana Hanče může jít o jahody určené na zpracování, které se ale místo toho do ČR z Polska nebo Německa dovezou jako čerstvé. „Přežil jsem slovenský dovoz, španělský dovoz, začal jsem přežívat polský dovoz v roce 2005 a nejhorší je to nyní, když je dávají překupníci jako české jahody,“ dodal pěstitel z pražských Kunratic Jiří Jakoubek.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) bude moci být kontrola účinnější díky novele zákona o potravinách, kterou v úterý podepsal prezident Miloš Zeman. Od příštího roku zákon zakáže označování logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nebude potravina vyrobena v Česku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, bude muset být obsah českých částí minimálně 75procentní.

Nové dotace

Pěstitelé mohou od letošního roku získat v rámci evropského programu rozvoje venkova novou dotaci. „Zemědělec, který začíná s ekologickým hospodařením, může od nás dostat až 18 tisíc korun na hektar. Pokud již pěstitel hospodaří v režimu ekologického zemědělství, může na hektar dostat téměř 16 tisíc korun,“ řekl Jurečka.

V případě, že pěstuje v systému šetrnému k životnímu prostředí, může získat až 12 tisíc korun na hektar. Jahody jsou navíc zařazené mezi tzv. citlivé komodity, podle údajů ministerstva loni stát pěstitelům přispěl částkou 210 tisíc korun na hektar.

V ČR je 500 až 600 hektarů komerčních jahodníkových polí, s výnosem mezi pěti až sedmi tunami na hektar. Spotřeba je přibližně tři kilogramy na obyvatele, v posledních letech podle ministerstva roste spotřeba čerstvých jahod na úkor zpracovaných a mražených.