Společnost JZD Slušovice skončila v konkurzu

Vznik JZD Slušovice spadá do roku 1952 – a už v roce 1963 stál v jeho čele František Čuba, který Slušovice postupně dovedl k více než celonárodnímu věhlasu.

Vznik JZD Slušovice spadá do roku 1952 – a už v roce 1963 stál v jeho čele František Čuba, který Slušovice postupně dovedl k více než celonárodnímu věhlasu. Zdroj: E15 Petr Horky

Čuba sázel na nejmodernější techniku. Počítače TNS (Ten Náš Systém) vyrábělo jeho JZD Slušovice v letech 1985 až 1989. V tehdejším Československu pro ně neexistovala alternativa.
Slušovice si v letech 1986 až 1987 mohly dovolit stavbu čtyřproudové dálnice, která odklonila dopravu od staré zástavby a prostoru dostihové dráhy.
JZD Slušovice
Vymoženosti slušovického zázraku: Moravská banka. FOTO: Ondřej Hruška
Vymoženosti slušovického zázraku: výstavní síň. FOTO: Ondřej Hruška
6
Fotogalerie
Krajský soud v Brně tento týden prohlásil konkurz na firmu JZD Slušovice s.r.o. Společnost, která nesla značku bývalého agrokombinátu a zabývala se hlavně ovocnářstvím a vinařstvím, doplatila na nesplácené úvěry České spořitelně. Konkurz ještě může zrušit Vrchní soud v Olomouci, který má rozhodnout příští týden.

„Protože úpadek dlužníka nelze řešit oddlužením, neboť dlužník je podnikatelem a návrh na povolení reorganizace nebyl podán, jediným možným způsobem řešení úpadku dlužníka je tak konkurs,“ píše se v usnesení krajského soudu, zveřejněném v insolvenčním rejstříku.

Jak vypadalo legendární JZD Slušovice

V okruhu majitelů firmy, respektive vlastnicky spřízněných společností figuroval někdejší spoluzakladatel Strany práv občanů Zemanovci na Zlínsku a předseda zemědělského družstva ve Velkých Pavlovicích Karel Nedbálek, sponzor SPOZ a podnikatel Zdeněk Zbytek nebo jeho obchodní partner a liberecký lídr Zemanovců Jaroslav Masopust.

Insolvenční řízení začalo už loni v březnu na návrh České spořitelny, která se domáhala 15 milionů korun z nesplácených úvěrů a později přihodila další, sedmimilionovou pohledávku. Následně se přihlásili další věřitelé. Firma se již dříve odvolala vůči insolvenční řízení k Vrchnímu soudu v Olomouci. Ten vynese rozhodnutí 10. prosince.

Slušovice: "kapitalistický" podnik, který nepřežil nástup kapitalismu