Správa rezerv opět zruší tendr na dodávku konzerv

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Sice se říká „do třetice všeho dobrého“, ale v případě zakázky Správy státních hmotných rezerv na dodávku 180 tun masových konzerv to neplatí. Termín pro podání přihlášek do tříletého tendru s odhadovanou cenou 21 milionů korun skončil dnes v poledne - a protože se nikdo nepřihlásil, správa tendr zruší a co nejdříve vypíše znovu.

„Chápu, že někdo může těžce nést, že obchod se státními strategickými zásobami už pro něj není tak výhodný jako v minulosti. Smluvní podmínky u nových tendrů totiž mají za cíl lépe chránit zájmy státu, a to třeba i přísnějšími sankcemi. Prostě obě smluvní strany musí dodržovat férové podmínky,“ řekl šéf správy Pavel Švagr k možným důvodům, proč o tendr nebyl zájem.

Správa se přitom stejně jako u předchozího tendru z loňského prosince snažila nalákat i menší výrobce či obchodníky. Požadované množství proto rozdělila na třikrát šedesát tun, a přihlášku tak případní zájemci mohli podat na každou třetinu zvlášť. Konkrétně se jednalo o šedesát tun šunky, stejné množství vepřového masa ve vlastní šťávě a šest desítek tun konzerv s lančmítem. Při minulém tendru se alespoň přihlásil jeden uchazeč, jenže podle tehdejších pravidel musela správa tendr při účasti jednoho zájemce zrušit.

Na třetiny rozdělí správa i nový tendr. „Chceme, aby zakázky byly dostupné i menším firmám, ty by se neměly bát se do našich tendrů přihlásit,“ podotkl Švagr.

Dlouhodobý plán navýšení zásob

Dodávka konzerv je součástí dlouhodobějšího plánu na zvýšení nouzových zásob potravin. Zásoby potravin by v Česku v některých případech vystačily stěží na několik dnů, a to i přesto, že před dvěma a půl lety tehdejší vláda Petra Nečase rozhodla o zvýšení rezerv. To se ale podle ministerstva zemědělství a správy nestalo.

Správa tak v posledním tři čtvrtě roce začala ve zvýšené míře vypisovat tendry na dodávky potravin a další chystá, například na přísun tisíce tun zmrazeného masa, až 3500 tun sušeného mléka, dvou set tun salámu či 390 tun surového rostlinného oleje. Některé z tendrů, například na rýži či právě konzervy, ale musela či musí kvůli nízkému zájmu opakovat.

V tendru na dodávku tisíce tun zmrazeného masa měla poloviční úspěšnost - s nabídkou na zajištění a ochraňování pěti set tun masa zvítězila společnost Animalco, v níž má podíl 70 procent Agrofert miliardáře a ministra financí Andreje Babiše. Za dodání masa a za tři roky jeho ochraňování zaplatí správa 46,4 milionu korun.