Stát pomůže mlékařům, pokud padnou ceny

České mléko

České mléko Zdroj: Hrouda Jan/Euro

Stát se hodlá pojistit pro případ, že by březnové zrušení unijních kvót na produkci mléka dopadlo na tuzemské výrobce tvrději, než očekává. Připravuje dotační program pro prvovýrobce i zpracovatele, který by v případě mléčné krize využil. Činí tak přesto, že ministerstvo ani Zemědělský svaz nečekají, že by konec kvót zavedených v roce 1984 znamenal v krátkodobém výhledu pokles cen mléka.

„Pokud by ale nastala opravdu velká krizová situace na období několika měsíců či půl roku, připravujeme dotační titul, který budeme chtít notifikovat u Evropské komise,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že věcný záměr byl již schválen a připravuje se konkrétní znění. Nechtěl však uvést, kolik by mohli chovatelé krav na mléko z „krizového“ dotačního programu získat.

„Nechci říkat ani to, na jaké hladině začíná krizová situace. To bych dával návod obchodním řetězcům, aby přitlačily na mlékárny a ony pak na zemědělce, protože ministr říká, že jim nějakou ztrátu dofinancuje,“ míní Jurečka. U stávajícího dotačního programu pro zpracovatele Jurečka počítá se zvýšením z národních zdrojů o padesát milionů korun. Silnější postavení farmářů i výrobců při jednáních s řetězci si ministr slibuje i od zákona o významné tržní síle, který nedávno prošel vládou a nyní jej čeká schvalování ve sněmovně.

„Jestliže ministerstvo uvažuje o nastavení některých podpor ve vztahu ke zrušení kvót, jsme za to velmi rádi,“ uvedl již dříve předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Podle něj není důvod, aby po zrušení kvót klesala cena. „Očekáváme stagnaci, možná mírný růst. Nicméně jako rizikový vnímáme dlouhodobý vývoj v Česku i v Evropě,“ míní Pýcha. Některé země se na zrušení kvót totiž důkladně připravují a svaz již má signály, že by se výroba měla začít zvyšovat v Nizozemsku, Dánsku, Irsku nebo Polsku.

Marian Jurečka: Bez dotací by zemědělství zůstalo ve ztráte