Stát spustí program pro zpracovatele dřeva, má zvýšit hodnotu exportu

Většina dřeva se z České republiky vyváží nezpracovaná. Ministerstvo zemědělství chce tento trend zvrátit a podpořit jeho zpracování tuzemskými firmami.

Většina dřeva se z České republiky vyváží nezpracovaná. Ministerstvo zemědělství chce tento trend zvrátit a podpořit jeho zpracování tuzemskými firmami. Zdroj: ctk

Česko patří k největším vývozcům dřeva, ovšem nezpracovaného, a tedy bez přidané hodnoty. Stát proto chystá program na podporu dřevozpracujících podniků.

Stát chce zvrátit letitý trend, kdy firmy z České republiky ve velkém vyvážejí surové nezpracované dřevo bez přidané hodnoty, kterou je nejen vyšší cena, ale i zaměstnanost. Chystá proto spustit pobídkový program, jehož cílem bude omezit export surového dřeva a zvýšit jeho zpracování v tuzemsku.

„Vyšší podíl zpracování dřeva je jednou z priorit, která je i součástí koncepce českého zemědělství do roku 2030,“ uvedl náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář. Na vládu by návrh programu měl jít v říjnu, kdy úřad představí jeho konkrétní podobu.

Jako příklad podpory ale uvedl, že by součástí programu byla čtyřletá garance ze strany státních lesnických firem v čele s Lesy ČR v podobě zajištěného blíže zatím neurčeného objemu dříví ze státních lesů. „Dřevo by se ale podporovaným firmám dodávalo za tržní ceny,“ dodal. Program bude určen jak pro stávající zpracovatele, tak pro nové investory ochotné například postavit novou pilu či jiný dřevozpracující závod.

Podle generálního ředitele Lesů ČR obhospodařujících polovinu lesů v zemi Daniela Szóráda bude hlavní nastavit jasná pravidla stejná pro všechny zájemce o podporu. „Zpracovatelskému průmyslu se to možná líbit nebude, protože jim vznikne nová konkurence,“ podotkl. Důležitým krokem podle něj také je, aby stoupla i poptávka po dřevě jako stavebním či dekoračním prvku.

„Pokud stoupne spotřeba dřeva v Česku, zvýší se i ochota jej zpracovávat,“ dodal. Loni se v Česku vytěžilo 16,2 milionu krychlových metrů dřeva, v drtivé většině jehličnatého, což bylo nejvíce od roku 2011. Zatímco objem vytěženého dřeva se v posledních letech příliš nemění, vývoz výrazně roste. V roce 2003 tak zamířilo za hranice 3,6 milionu kubíků surového dřeva, předloni to bylo již 6,9 milionu.

Kalamita snižuje zisky státních lesů
Lesy ČR dosáhly za sedm měsíců letošního roku zisku ve výši tři miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím loni to znamená pokles o 1,3 miliardy. Důvodem je letošní výrazně vyšší výskyt kalamit v čele s těmi kůrovcovými. Lesy tak musejí ve vyšší míře než loni těžit dřevo poškozené kalamitami, které má ale na trhu nižší cenu. V průměru tak lesy letos dostávají o více než dvě stě korun za kubík méně, což se na celkovém poklesu podílí částkou 1,1 miliardy.