Stát ulehčí muslimským a židovským jatkám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

České ministerstvo zemědělství se chystá ulehčit život jatkám, která fungují podle muslimských a židovských rituálních pravidel. Výroba halal a košer masa by díky nové vyhlášce o ochraně zvířat při usmrcování měla být administrativně snadnější.

Oproti stávající praxi bude existovat vzor žádosti o udělení povolení k porážce zvířat, která z náboženských důvodů nejsou před smrtí náležitě omráčena, jak stanovuje zákon.

Producenti masa bouraného podle rituálních principů čistoty také nebudou muset jako doposud předkládat popis náboženského obřadu a podrobný harmonogram způsobu provedení porážky zvířete. Postačí pouze zaškrtnutí políčka halal nebo košer na formuláři. Platnost výjimky pro muslimská a židovská jatka zůstává jeden rok. „Vzhledem k tomu, že si veškerou administrativu vedu sám, mi pomůže každé byrokratické ulehčení. Jestli to bude skutečná úspora, ukáže až čas,“ řek týdenku Euro Abdalla Albourno z pražské společnosti Halal Meat.

I když je v Česku několik desítek prodejců halal a košer masa, většinou jde o distributory nebo importéry. Muslimských jatek je necelá desítka, maso podle zásad židovského ritu (kašrut) u nás z vlastní výrobny nabízí jediná firma - King Solomon's. Zbytek se dováží především z Francie, Rakouska a v poslední době čím dál častěji také z Polska. Rabínský certifikát přitom kvalitu nezaručí, protože už nehlídá další zpracování a distribuci masa. Také u nás se tak objevují levné zásilky několikrát rozmražených a nekvalitně skladovaných potravin nebo kuřat, z nichž čtvrtinu tvoří voda.

Autor je redaktorem týdeníku Euro

EuroEuro | E15