Stát začal vyplácet kompenzace za sucho, vydá přes miliardu

Sucho poznamenalo i letošní sklizeň kukuřice

Sucho poznamenalo i letošní sklizeň kukuřice Zdroj: ctk

sucho v USA
ilustrační foto, sucho
Ministr zemědělství Marian Jurečka na vldáě prosadil další kompenzace pro zemědělce za loňské sucho
4
Fotogalerie

Přes jeden a čtvrt miliardy korun. O takovou částku nakonec požádali zemědělci jako kompenzaci za loňské sucho, které poškodilo jejich úrodu. Ministerstvo zemědělství původně počítalo s tím, že se o peníze přihlásí sedm tisíc zájemců, nakonec jich byla přibližně polovina. Stát již vyplatil prvních 150 milionů z 1,2 miliardy, které na kompenzace vyhradil.

Největší část, přes čtyři pětiny, získají velké podniky s výměrou nad pět set hektarů. "Ke včerejšímu dni jsme vyplatili už téměř 1600 žádostí za necelých 150 milionů korun, vše pro podniky do pěti set hektarů. Nyní začínáme vydávat rozhodnutí pro větší podniky. Stále platí, že děláme maximum, abychom stihli žádosti vyřídit do konce října," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Rekordní sucho loni zasáhlo prakticky celou republiku. Problémem bylo hlavně pro pěstitele kukuřice a ovoce, dopad mělo i na pícniny. Naopak obilovinám se dařilo.

Ministerstvo hledá i systémové řešení, jak zemědělce proti rozmarům přírody zajistit. Evropská komise povolila České republice během letošního léta fond těžko pojistitelných rizik.

Do něj by přispívali jedna ku jedné zemědělci a stát, v případě nadměrných srážek nebo sucha z něj budou zemědělci čerpat peníze. Maximální rozsah fondu by měl být 14 miliard korun, podpora bude moci fungovat do konce roku 2022. Ministerstvo doufá, že se jej podaří zavést do konce mandátu současné vlády.

Škody za sucho nejsou jediným odškodněním, které ministerstvo řeší. Bude také proplácet kompenzace ovocnářům za jarní mrazy. Stát počítá s tím, že mezi ně přerozdělí 133 milionů korun.