Stát ztrojnásobí rezervy masa

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: The Pug Father CC BY 2.0 Flickr

Zpracovatelům masa se letos naskytne možnost vylepšit hospodaření v době letitého poklesu produkce vepřového. Stát se chystá v nejbližších měsících vyhlásit několik zakázek na dodání a ochraňování až dvou tisíc tun zmrazeného nejen vepřového, ale i hovězího masa. Již loni nakoupil více než tisíc tun, takže letos by se mohly zásoby této komodity pro případy humanitární krize ztrojnásobit.

Správa zatím v květnu zveřejnila předběžné oznámení o tom, že hodlá vypsat první část plánovaných tendrů na dvakrát 200 tun zmrazeného masa . „Správa vyhlašuje tendr na zmrazené maso z důvodů navyšování zásob potravin, které má Česko mít podle nařízení vlády na tři dny. Správa má zatím zásoby na jeden den,“ uvedla k důvodům plánů mluvčí správy Edita Pechalová.

Kolik bude nákup masa stát, to zatím správa neuvedla. „Předpokládaná cena tendru bude známa, až bude dokončena a zveřejněna zadávací dokumentace,“ podotkla. Loni ale stát nakoupil ve dvou tendrech 1100 tun zmrazeného masa, za které zaplatil firmě Animalco z holdingu Agrofert a společnosti Mrazírny Plzeň-Dýšina přes sto milionů korun. Za další dva tisíce tun by tak mohla podle hrubého odhadu zaplatit dalších dvě stě milionů.

Firmy budou nové tendry bedlivě sledovat. „Pokud bude tendr vypsán, musíme se nejprve seznámit s jeho podmínkami. Nedokážeme v tuto chvíli říci, zda se do tendru přihlásíme, nebo ne,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

O zvýšení potravinových zásob ve státních rezervách pro případ nouze rozhodl ještě kabinet Petra Nečase. Poté se ale nic nedělo a správa začala vypisovat potravinové tendry až po nástupu vlády Bohuslava Sobotky a také nového šéfa správy rezerv Pavla Švagra zhruba před dvěma lety. Od té doby stát za stovky milionů korun nakoupil nejen zmrazené maso, ale také sušené mléko či masové konzervy. Do značné části tendrů se ale nikdo nepřihlásil a správa je postupně vypisuje znovu.

Madeta expanduje v Číně, v Pekingu podepsala stomilionovou dohodu