„Strašák, který nemá opodstatnění.“ V českých chlebech je rakovinotvorného akrylamidu málo

Chleba, pečivo (ilustrační foto)

Chleba, pečivo (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Potravinářská komora ČR zjišťovala množství rakovinotvorného akrylamidu v několika desítkách potravin, které zařadila Evropská unie na “černou listinu”. K limitním hodnotám se nepřiblížily.

Nařízení Evropské unie stanovuje od dubna hodnoty akrylamidu, jenž se tvoří při pečení nebo smažení v potravinách bohatých na škrob. Výrobcům ukládá sledovat množství látky ve sladkém i slaném pečivu, cereáliích nebo kávě. Jejich výrobci jako český Agrofert, německý Intersnack nebo americká firma PepsiCo proto upravovali výrobní postupy. 

Zasáhnout se rozhodla také Potravinářská komora ČR, která otestovala 14 pšenično-žitných chlebů, 30 výrobků běžného pečiva, 34 zástupců jemného pečiva jako koblihy a vánočky, 11 typů snídaňových cereálií a 10 druhů instantní a 10 zrnkové mleté kávy od různých výrobců. Výsledky představila ve čtvrtek. 

„Hodnota akrylamidu se ani nepřiblížila hodnotám stanoveným Evropskou unií,” komentoval výsledky prezident Potravinářské komory Miroslav Toman, který je kandidátem ČSSD na ministra zemědělství. „Jde o strašáka, který nemá opodstatnění,” dodal k nařízení EU. 

Podle testů, které má deník E15 k dispozici, se v chlebech nacházelo od 30 do 75 mikrogramů akrylamidu na kilogram, přičemž hodnota stanovená EU je 100 mikrogramů na kilogram. U jemného pečiva bylo naměřeno méně než 30 mikrogramů na kilogram a obsah nemá překročit 300. 

Ve vzorcích instantní kávy byly naměřené hodnoty akrylamidu od 270 do 650 mikrogramů na kilogram. Porovnávací hodnota je podle nařízení 850. V případě zrnkové kávy byly naměřené výsledky od 140 až 300 mikrogramů na kilogram, limitní hodnota je 400. 

Limitu se nejvíce přiblížily cereálie Cheerios Oats od švýcarského výrobce Nestlé. V nich bylo naměřeno 290 mikrogramů akrylamidu na kilogram, přičemž množství nemá přesáhnout 300. U dalších cereálií se jinak naměřená hodnota pohybovala mezi 30 a 180 mikrogramy na kilogram. 

Akrylamid je spojovaný především s hranolkami a smaženými brambůrky, které Potravinářská komora netestovala. „Vybrali jsme skupiny, které považujeme za nejvhodnější. Pečivo a cereálie tvoří základ potravinové pyramidy,” řekla k výběru projektová manažerka Potravinářské komory Dana Gabrovská. Akrylamid je sloučenina, která běžně vzniká při tepelném zpracování některých potravin, zejména pak brambor, obilovin a kávových zrn, kdy spolu reagují aminokyseliny a cukry při teplotě vyšší než 120 stupňů Celsia.

Důležité jsou i další faktory, jako například pH, podmínky skladování či vodní aktivita, vysvětluje ministerstvo zemědělství na webu Informační centrum bezpečnosti potravin. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) označil akrylamid za potenciální lidský karcinogen.