Sudy na víno zůstanou, dostanou ale kontrolní pásku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Ministerstvo zemědělství ustoupilo od zamýšleného povinného používání bag in boxů nebo lahvování u dovozových sudových vín. Dnes to oznámil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ochranu před pančováním vína by měla přinést kontrolní páska na obalu sudového vína.

Bag in box je krabice, která obsahuje speciální plastový sáček určený pro dlouhodobé skladování tekutin. Zároveň chce ministerstvo v připravované novele vinařského zákona zavést definici falšování vína, za které bude hrozit pokuta až 50 milionů korun.

Norma, která by podle plánů úřadu mohla začít platit mezi prvním a druhým čtvrtletím příštího roku, přináší také povinnost provozovatelům vinoték, budou muset skladovat víno v teplotě do 15 °C a budou muset mít výčepní zařízení, které používá jako hnací plyn dusík s příměsí oxidu uhličitého do 20 procent.

Prodejci také budou muset zapsat své produkty do registru vinic vedeného pod Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským.

Jak se mají vypořádat s tím, když nabízejí sudovku za 45 korun a výš a někdo je schopen dovézt víno za 16 korun

Ochrana před levnými dovozy

Novela by měla podle ministra chránit české a moravské vinaře i před levnými nelegálními dovozy. „Jak se mají vypořádat s tím, když nabízejí sudovku za 45 korun a výš a někdo je schopen dovézt kamion vína za 16 korun na litr,“ uvedl ministr. Na všech etiketách bude muset být uvedená provenience hroznů.

Sudové víno se bude moci stáčet pouze v provozovně vinaře nebo v jeho vinotéce, další možností bude provozovna osoby, která poprvé uvedla sudové víno na trh či do těchto míst přímo dodává sudové víno.

„Standardních vinoték a vináren“ se tak podle Jurečky norma prakticky nedotkne. Naopak lidé, kteří víno prodávají například „v pneuservisu“, budou muset podle Jurečky do skladování investovat.

Podle analýz stát přijde kvůli černému trhu s vínem ročně o 2,5 miliardy korun. Nezdaněno skončí zhruba 100 milionů litrů vína ročně. Sudové víno se v Česku prodává zhruba na 30 tisících místech. Při kontrolách Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí se v loňském roce zjistila pochybení ve třetině případů.

Vinaři: Návrh ověří až praxe

„Nový návrh ministra přináší jednoznačné určení odpovědné osoby za původ vína. Uvidíme, zda zavedení bezpečnostního mechanizmu v podobě pásek umožní kontrolu, že v žádný okamžik nebyl KEG sud otevřen a s vínem nebylo manipulováno. Nicméně jednoznačně vítáme náročnější požadavky na podmínky pro stáčená vína,“ okomentoval návrh Stanislav Hrabal ze Spolku Velkobílovických vinařů, který sdružuje přes padesát vinařů.

„Dále požadujeme nejen vysoké pokuty, ale i zákaz podnikání v oblasti vína, pokud se více než dvakrát hrubě poruší zákaz během pěti let. Účinnost zákona bude nejvíce záviset na práci inspekce a celních orgánů přímo v terénu mezi dodavateli a prodejci vína,“ dodal Hrabal.