Svaz: Kvalita půdy v ČR se stále zhoršuje, cena ale roste

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Copyright Ian Capper, geograph.org.uk

Kvalita půdy v Česku se stále zhoršuje, její cena jde navzdory tomu nahoru. Prohlásil to předseda Svazu vlastníků půdy ČR Michal Pospíšil. Stát podle vlastníků půdy a soukromých zemědělců dostatečně nebojuje proti erozi půdy.

Tržní ceny zemědělské půdy v poslední letech výrazně rostou. Podle údajů společnosti Farmy.cz průměrná cena v loňském roce meziročně vzrostla o 12,5 procenta na takřka 140 tisíc korun za hektar. Od roku 2004 se cena zdvojnásobila. „Ona jí nabývá z hlediska administrativního, z hlediska ceny, protože půdy ubývá, nicméně kvalita půdy jde rapidně dolů,“ poznamenal Pospíšil.

Ochranou půdy se podle něj v Česku nějakým způsobem zabývá 12 zákonů a několik dalších předpisů. Půda trpí především erozí. Podle odborníků je erozí ohroženo více než 40 procent zemědělské půdy v Česku.

Ministerstvo prý postupuje formálně

„Ministerstvo zemědělství to vidí jen na 12 procentech půdy,“ uvedl Pospíšil. Už jen z uvedených čísel podle něj vyplývá, že úřad problematiku eroze neřeší. „Pakliže jí řeší, tak jí řeší velmi formálně,“ podotkl.

Komise ustanovená ministerstvem zemědělství, která má problematiku eroze monitorovat, k loňskému roce podle Pospíšila evidovala 150 nálezů opakované půdní eroze. Žádný zemědělec však za to nebyl postižen.

„Jeden případ se teď řeší, jestli ho ministerstvo uloží, či ne,“ řekl předseda Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půd Jiří Hladík.