Svět čeká nedostatek vína. Jeho spotřeba roste a produkce klesá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, Sedmicka

Světové trhy trpí nedostatkem vína a situace bude ještě horší. Způsobuje to nižší produkce hroznů, která je na nejnižší úrovni za posledních 40 let. Zároveň roste žízeň Spojených států a Číny, kde konzumace oblíbeného nápoje dlouhodobě roste.

Studie společnosti Morgan Stanley, kterou cituje britská BBC, uvádí, že v loňském roce převýšila poptávka nabídku o 300 milionů beden vína. Morgan Stanley tuhle situaci označil jako nejhlubší schodek za posledních 40 let.

Jedním z důvodů je produkce, která v loňském roce klesla na nejnižší úroveň od konce šedesátých let. Vrcholu dosáhla výroba v roce 2004, kdy nabízené množství vína překonalo poptávku o přibližně 600 milionů beden.

Výpadek z části nahradí zásoby

Naopak, spotřeba vína roste nepřetržitě od roku 1996, kromě malého propadu na začátku krize v letech 2008 a 2009. Momentálně je na úrovni přibližně tří miliard beden ročně. Více než milion výrobců po celém světě jich ale na trh dodává méně než 2,8 miliardy.

Autoři studie proto předpokládají, že v krátkodobém horizontu budou klesat zásoby z minulých let, které by částečně mohly výpadek produkce nahradit.

Špatné počasí a méně vinic

Současná situace by podle autorů studie mohla být vysvětlena pomocí klesající produkce v Evropě, kde převládá nepříznivé počasí. Kromě toho ve třech zemích s největší produkcí vína na světě, Francii, Španělsku a Itálii, od roku 2001 klesá rozloha vinic.

Nejvíce vína celosvětově vypijí za rok Francouzi, následováni Američany. Na třetím místě je Čína, kde díky rostoucí životní úrovni obyvatel a ekonomiky roste i obliba tohoto alkoholického nápoje.