Světová produkce vína klesá. Letos bude třetí nejslabší za 20 let

Jihoafrické vinice

Jihoafrické vinice Zdroj: profimedia.cz

Britští vinaři našli mezeru na trhu šumivých vín.
Britští vinaři našli mezeru na trhu šumivých vín.
Sklizeň ledového vína.
Správné uskladnění vína.
Nabídka vinoték
7
Fotogalerie

Navzdory záplavám, suchu, mrazi či krupobití, které v Evropě a Jižní Americe poškodily sklizeň hroznů, bude letošní kvalita vína dobrá. Klesne však o více než 250 milionů hektolitrů.

Světová produkce vína letos klesne o pět procent na 259 milionů hektolitrů, a loňský rok tak bude jedním ze tří nejslabších za poslední dvě desetiletí. Odhadla to dnes Mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno při evropském sdružení zemědělských organizací COPA/COGECA. Kvalita vína by však podle organizace utrpět neměla.Itálie

Největším producentem na světě zůstala Itálie se 48,8 milionu hektolitrů vína. Následují další velké evropské vinařské země Francie (41,9 milionu) a Španělsko (37,8 milionu). Podle organizace je kvalita letošní evropské sklizně "celkově dobrá".

Ve Spojených státech má produkce vína stoupnout o dvě procenta na 22,5 milionu hektolitrů. Výrazný pokles zaznamenaly Argentina, Chile a Jihoafrická republika, produkce se naproti tomu zvýšila v Austrálií a na Novém Zélandě.

Podle zářijového odhadu Svazu vinařů letošní česká výroba vína kvůli jarním mrazům klesne oproti desetiletému průměru o deset procent. Ve srovnání s nadprůměrným rokem 2015 to znamená pokles asi o 200.000 hektolitrů na zhruba půl milionu hektarů. Podle Svazu vinařů by však kvalita vína měla být nadprůměrná.