Světové ceny potravin jsou nejnižší za čtyři a půl roku. Kromě mléka

ilustrační foto

ilustrační foto

Světové ceny potravin v únoru pokračovaly v poklesu a dostaly se na nejnižší úroveň za více než čtyři a půl roku. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) oznámila, že průměrná hodnota indexu cen v únoru proti předchozímu měsíci klesla o jedno procento na 179,4 bodu. Zlevnilo obilí, maso a cukr. Naopak ceny mléčných produktů prudce vzrostly, nepatrný růst zaznamenaly ceny olejů.

Index klesá již od loňského dubna a nyní se ocitl na nejnižší hodnotě od července 2010. Přispívá k tomu vysoká globální produkce, nízké ceny ropy a omezená poptávka velkých dovozců, včetně Číny.

Zásoby obilovin by na konci pěstitelské sezony 2014-2015 měly podle nejnovějšího odhadu dosáhnout 630,5 milionu tun. To by byla nejvyšší hodnota za 15 let. FAO odhaduje, že produkce obilovin v letošním roce bude činit 2,542 miliardy tun, což je o osm milionů více, než čekala organizace v lednu.

Ceny obilovin se proti lednu snížily o 3,2 procenta. Prudce klesly hlavně ceny pšenice, a to díky výhledu lepší sklizně a vysokým zásobám, upozorňuje agentura Reuters.

Vývoj indexu cen potravinVývoj indexu cen potravin | FAOVývoj indexu cen potravin. 100 = hodnota v letech 2002 až 2004

Maso zlevnilo o 1,4 procenta, hlavně díky nižším cenám hovězího, skopového a jehněčího. Ceny drůbežího zůstaly téměř beze změny, vepřové naopak zdražilo. Cena vepřového se snižovala osm měsíců, nově ji podpořilo oznámení o evropských dotacích na soukromé skladování.

Ceny cukru za únor klesly o 4,9 procenta, zejména kvůli vyšší produkci v Brazílii, která je světovou jedničkou v produkci i vývozu. Vliv na cenu mělo také oslabení brazilské měny a dotace na vývoz cukru z Indie.

Mírný růst cen palmového oleje po povodních v Malajsii a růst podpory pro bionaftu v Indonésii zvýšily index cen rostlinného oleje o 0,4 procenta. Ceny mléčných produktů pak vzrostly o 4,6 procenta a zaznamenaly první růst za rok. Mohla za to sucha na Novém Zélandě a nižší vývoz z Austrálie. K tomu se přidalo ještě omezení produkce v Evropě v obavách, že budou překročeny produkční kvóty.