Tendr Lesů ČR na rok 2013 asi dozná změn

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Překvapivě dobré zprávy dostali zástupci lesnických a dřevařských asociací na čtvrtečním jednání s ministerstvem zemědělství a Lesy ČR k podobě tendru na pěstební a těžební práce na rok 2013 až 2017. „Pokud se uskuteční to, co u kulatého stolu zaznělo, tak to systému jen prospěje a mělo by jej to na nějakou dobu kultivovat,“ řekl deníku E15 výkonný ředitel Svazu podnikatelů v lesním hospodářství Václav Šebek.

Státnímu podniku spravujícímu polovinu lesů v Česku původně přišlo 37 podnětů od tří profesních asociací. Polovinu z podnětů ale původně LČR zamítly a jen na dvě řekly ano. Další akceptovaly jen dílem, neboť část podnětů je podle lesů již v souladu s Dřevěnou knihou, což je jakýsi manuál k tendrům, případně jsou již alespoň do jisté míry obsaženy v návrhu smluv na tendr. To se asociacím příliš nelíbilo.

Včera odpoledne ale dostaly lepší zprávu. Podle Šebka jsou Lesy ČR ochotny uvažovat o změnách u dvou významných bodů tendru. Prvním je způsob určování cen dřeva, za které jej budou lesnické firmy od LČR odkupovat, za pomoci indexu průměrných cen surového dřeva vydávaného Českým statistickým úřadem. Asociace navrhovaly, aby byl index započítán na konci daného čtvrtletí zpětně, takže firmy by buď dostaly od lesů přeplatek, nebo by naopak samy lesům doplácely. To potvrzuje i ministerstvo zemědělství (MZe). „Vyúčtování zpětně podle kvartálních indexů bylo přijato kladně od všech zúčastněných – ministerstva, LČR i organizací,“ řekl náměstek MZe pro lesní hospodářství Radek Braum.

Změnou by mohl projít i způsob prodeje dřeva přes komoditní burzu. Nyní mají firmy povinnost dát na burzu pětinu vytěženého dřeva, což má pomoci zejména menším odběratelům. Lesnické firmy ale říkají, že tento způsob prodeje nefunguje. „Lesy to přislíbily, prý si to dokážou představit jako dobrovolné,“ uvedl Šebek. O podobě tendru se u kulatého stolu bude jednat opět v dubnu.