Tendr za stovky milionů. Ministerstvo zemědělství vybírá provozovatele rezortního portálu

Ministr zemědělství Miroslav Toman

Ministr zemědělství Miroslav Toman

Rezortní portál ministerstva zemědělství a farmářů www.eAgri.cz možná dostane nového provozovatele. Ministerstvo zemědělství totiž chystá zakázku s předpokládanou cenou 290 milionů korun, v níž chce nového či staronového provozovatele vybrat, a to na léta 2014 až 2017.

V současné době portál provozuje Telefónica, která zakázku získala v minulém tendru a nová zakázka je jednou z největších, které úřad v posledních dvou letech vyhlašuje. „Zmiňovaná veřejná zakázka je ve stavu pokročilých příprav s cílem, aby byla vypsána a uzavřena před skončením stávající provozní smlouvy,“ uvedla mluvčí ministerstva Dana Večeřová.

Smlouva s Telefónikou vyprší v květnu příštího roku. Zakázku tehdy firma získala jako jediný uchazeč v tendru za 230 milionů korun bez DPH. „Nové výběrové řízení na provoz eAgri a související aplikační infrastruktury je připravováno s předpokládanou úsporou v nákladech ve výši 15 procent,“ podotkla mluvčí.

Veřejná zakázka na Provoz eAgri a související aplikační infrastruktury je zaměřena na provoz, nikoliv na rozvoj portálu. „Nicméně MZe samozřejmě průběžně realizuje rozvoj portálu dle aktuálních změn legislativy a na základě zpětné vazby od uživatelů,“ dodala Večeřová.

Portál eAgri vznikl před čtyřmi lety spojením několika serverů, zejména stránek ministerstva zemědělství, stránek tehdejších pozemkových úřadů a takzvaného Portálu farmáře www.farmar.eu. Od počátku jeho provoz zajišťovala Telefónica.

Hlavní ideou eAgri.cz bylo vytvořit jeden centrální přístupový bod k informačním zdrojům ministerstva zemědělství a jeho podřízených organizací. Nyní má portál 12 hlavních částí. Kromě části věnované ministerstvu, pozemkových úřadů jsou to oddíly věnované například zemědělství, lesům, dotacím, potravinám či ochraně zvířat.