Těžbu dřeva ve státních lesích čeká revoluce, zákazky získají i menší firmy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Až budou příští rok Lesy ČR vyhlašovat nové pětileté miliardové tendry na pěstební a těžební práce, možná ani ne tři roky od jejich nové podoby opět doznají zásadních změn. Zasadit se o ně hodlá nový ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Šéf rezortu zemědělství uvažuje o zmírnění podmínek soutěže a zvýšení počtu územních jednotek tak, aby se k lesnickým zakázkám dostaly na menší rozloze i střední a malé firmy. Navíc by se podle úvah nového ministra mohly státní lesy částečně vrátit zpět k prodeji dřeva vlastními silami, od čehož se za předchozí vlády Petra Nečase upustilo.

Tendry jsou nyní postaveny pouze a jen na nabídnuté ceně. To sice Lesům ČR obhospodařujícím polovinu lesů v zemi přineslo rekordní miliardové zisky, mnohé lesnické a dřevařské firmy je ale kritizovaly jako příliš tvrdé. Podle profesních asociací to znamenalo konec desítek menších podniků.

Zisk nemůže být jediným kritériem

Systém tendrů se podepsal i na nedávném krachu největší soukromé lesnicko-dřevařské firmy Less & Forest. „U tak důležitého státního podniku nemůže být jediným a hlavním kritériem tendrů pouze zisk,“ uvedl ministr Jurečka v rozhovoru pro deník E15.

Stát podle něj musí umět zohlednit i dopady, které podnik má na hospodářství, zaměstnanost v problémových lokalitách i to, jak je na státní firmu navázán dřevozpracující průmysl. „Tento průmysl je v posledních letech ve velké krizi, především malí a střední zpracovatelé,“ připouští i Jurečka.

Pomoc menším hráčům

Velké firmy novou podobu tendrů zakotvenou v takzvané Dřevěné knize, vzniklé za ministra Ivana Fuksy (ODS) a zavedenou od roku 2012, vítaly. Změnám by se nyní nebránily. Za přínosné je například označuje prezident Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů Petr Pražan. Zmenšení rozlohy soutěžených územních jednotek a tím zvýšení jejich počtu by pomohlo menším lesnickým firmám.

„Za dřevozpracovatele pak potřebujeme, aby v některých lokalitách mohly Lesy ČR prodávat dřevo samy,“ uvedl Pražan. Tím by se mimo jiné i výrazně zkrátila vzdálenost, ze které menší pily dřevo dovážejí, čímž by výrazně ušetřily.

Firmy se vytratily

Dosavadní podobu tendrů v minulosti často kritizoval šéf Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný, Jurečkovy úvahy však vítá. „Sektor ale prošel dramatickými změnami, z trhu se vytratily desítky firem. Nastartovat jej bude velmi těžké,“ míní.

S Jurečkovými úvahami tak na důležitosti nabývá výběrové řízení na generálního ředitele Lesů ČR, jehož vítěz stále nebyl vybrán. Nový šéf přitom bude hlavním garantem případné nové podoby tendrů. Možná i proto se nový ministr rozhodl po svém nástupu do čela úřadu nejmenovat Michala Gaubeho, pověřeného vedením státní firmy, jehož navíc doporučila i výběrová komise, a vzít si měsíc na rozmyšlenou.

Rozhovor s Marianem Jurečkou čtěte v pondělním vydání E15.