Thajsko může shodit trh s rýží

Rýžové pole

Rýžové pole Zdroj: Profimedia.cz

Thajská vláda sedí na takových zásobách rýže, které by stačily na pokrytí poloviny ročních globálních importů. Investoři se obávají, že cena rýže zažije volný pád, až thajská vláda začne vyprodávat své nadité sklady.

Bangkok vykupuje od farmářů rýži za dotované ceny, aby zemědělcům pomohl zvýšit příjmy. Tato politika ale vládní sklady zaplnila až osmnácti miliony tun rýže. Další sklizeň je naplánovaná na říjen a thajská vláda bude muset současné zásoby vyprodat, aby ve skladech uvolnila místo. Cena thajské bílé rýže přitom už od února klesla o více než deset procent na červnových 550 dolarů za tunu.

Komoditní odborníci jsou ve stavu pohotovosti, protože Bangkok by mohl vypsat první tendry na 350 tisíc tun rýže již tento týden. Concepción Calpeová, seniorní analytička globálního trhu s rýží Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) při OSN, varuje, že dopad na ceny rýže bude velký, pokud Thajci zaplaví trh. „Mohlo by to mít katastrofální následky,“ uvedla.

Produkce rýžeProdukce rýže

Thajská vláda vykupuje od farmářů rýži za ceny o 40 až 50 procent vyšší, než jsou ty tržní. To podle vládních statistik přivodilo rozpočtu země ztrátu 4,4 miliardy dolarů za sezonu, která skončila loni v září.

Spotřeba rýže po celém světě stoupá. Mezi roky 1960 a 2007 vyšplhala podle údajů FAO z 200 na 650 milionů tun. Podle posledních dat Českého statistického úřadu stoupla v Česku mezi lety 2008 a 2010 spotřeba této potraviny o téměř třicet procent na 4,5 kilogramu na osobu ročně. Brambor se ale stále v tuzemsku ročně spotřebuje výrazně více, a to 67,3 kilogramu na hlavu.

Thajsko bylo dlouhé roky největším světovým vývozcem rýže, ale nový program odkupu rýže, který zavedla nová vláda v roce 2011 a vystřídala přímé dotace zemědělcům, snížil cenovou konkurenceschopnost thajské rýže na mezinárodním trhu. Thajsko od roku 2011 spadlo z první příčky až za Indii a Vietnam.

Produkce rýžeProdukce rýže

V letech 2011 až 2012 klesl vývoz thajské rýže o 35 procent na 6,9 milionu tun. Zatímco Indie ve stejném období vyvezla 10,3 milionu tun a stala se poprvé v historii největším světovým vývozcem. Největším producentem zůstává Čína, která ale většinu své produkce spotřebuje doma, se značným odstupem následuje Indie a Indonésie. Populistický program thajské vlády již zalarmoval mezinárodní ekonomy a minulý měsíc přiměl ratingovou agenturu Moody’s vydat varování, že stále se prodražující program je negativní pro thajský úvěrový rating. „Ztráty z programu podkopávají snahu vlády dosáhnout do roku 2017 vyrovnaného rozpočtu,“ napsala Moody’s.

Po varování od ratingové agentury vyměnila thajská premiérka Jinglak Šinavatrová ministra obchodu a vláda oznámila, že oficiální dotovaná cena bude snížena o dvacet procent. Po následných protestech farmářů vláda ale své rozhodnutí zase zrušila a rozkolísala cenu rýže ještě více.