Toman předloží vládě návrh pomoci farmářům po záplavách

Ministr zemědělství Miroslav Toman

Ministr zemědělství Miroslav Toman

Ministr zemědělství Miroslav Toman chce předložit vládě materiál, který bude řešit pomoc zemědělcům poškozeným letošními červnovými povodněmi. Již dříve Toman uvedl, že průtahy v řešení podpory znevýhodňují české zemědělce proti konkurenci v sousedních zemích.

Ministr Toman hodlá podle šéfa agrární komory Veleby zároveň do konce měsíce předložit do Bruselu dokumenty, které by umožnily Česku spuštění programu, z něhož by bylo možno poskytovat zemědělcům pomoc v případě zasažení živelnými pohromami, proti nimž se nemohou pojistit. Po podobném programu volají farmáři již několik let, jeho spuštění sliboval i Tomanův předchůdce Petr Bendl (ODS).

Zástupci největší nevládní organizace zemědělců s Tomanem jednali také o chystající se reformě Společné zemědělské politiky EU. Začátkem srpna se představitelé nevládních organizací mají sejít k jednání s ministerstvem a zde aktualizovat společnou pozici státu.

Dalším tématem dnešní schůzky byl podle Veleby rozpočet resortu pro letošní rok, v němž zemědělcům chybí zhruba 600 milionů korun. „Ministr deklaroval vůli udělat maximum pro to, aby se ty peníze zabezpečily a aby letošní rozpočet byl dokončen,“ uvedl Veleba s tím, že se jedná o prostředky na národní dotační programy, podporu z Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) a spolufinancování hlavně z unijních zdrojů.

Letošní povodně způsobily v resortu ministerstva zemědělství (MZe) škody za 3,56 miliardy korun. Novinářům to minulý týden sdělil končící ministr Bendl. Nejvíce vodní živel poškodil vodohospodářský majetek, kde úřad škody vyčíslil na 2,2 miliardy korun. Škody v zemědělství dosáhly 1,04 miliardy korun, což je zhruba jen polovina výše odhadu škod podle Agrární komory ČR.

V sousednímu Německu Evropská komise již v předminulém týdnu schválila plánovanou státní pomoc ve výši 600 milionů eur (15,6 miliardy korun) pro tamní zemědělce. Pomoc by mohla zemědělcům uhradit až 100 procent ušlých příjmů v letošním a příštím roce, nebo pokrýt škody na budovách, zařízeních, úrodě a zvířatech, uvedla agentura Reuters.