Trh s lihovinami roste, Jelínek má rekordní půlrok

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Tomas Hlustik via Flickr

Likérka Rudolf Jelínek zaznamenala v pololetí nárůst tržeb o sedm procent na 200 milionů korun.

Za nárůstem je podle firmy nejen stoupající zájem ze zahraničí, ale i stabilizace tuzemského trhu po prohibici ze září 2012 vyhlášené kvůli metanolové aféře. Za poslední rok podle firmy stouply celkové prodeje lihovin v Česku o čtyři procenta.

„Je to nejlepší první půlrok v historii firmy. Druhé pololetí je tradičně silnější část roku, proto očekáváme další nárůst asi o deset procent,“ uvedl obchodní a marketingový ředitel likérky Miroslav Motyčka. „Daří se zejména prémiovému segmentu,“ dodal.

Kvůli prohibici a následné obezřetnosti spotřebitelů se dokonce Rudolf Jelínek v roce 2012 dostal poprvé po mnoha letech do ztráty 16 milionů korun. Loni už ale byl opět v desetimilionovém zisku a tržby stouply o pětinu na 397,7 milionu korun.

Rudolf Jelínek
Likérka je tradičním českým výrobcem ovocných destilátů, především slivovice. Společnost, která vznikla v roce 1894, nyní patří do skupiny R. Jelínek Group, která je největším světovým producentem ovocných destilátů. Ve skupině jsou také chilský výrobce ovocných destilátů R. Jelinek L.A., největší výrobce ovocných destilátů v Rumunsku S.C. Valco a největší výrobce švestkové rakije v Bulharsku Vinprom-Troyan.