TTIP prospěje nám, Unii uškodí, tvrdí americké ministerstvo zemědělství

Zemědělství, ilustrační foto

Zemědělství, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Američtí zemědělci by měli v případě dohody o transatlantické zóně volného obchodu profitovat ze vzájemného obchodu, zatímco jejich evropští kolegové by spíše tratilit. Naznačuje to alespoň studie amerického ministerstva zemědělství.

V případě odstranění všech vzájemných celních tarifů by oproti roku 2011 americké zemědělské vývozy vzrostly o dvě procenta, zatímco v případě Evropské unie klesnou o čtvrtinu procenta. Podle zprávy by za poklesem evropských exportů do velké míry stálo oslabení obchodu uvnitř EU.

Když smlouva odstraní i necelní obchodní bariéry (rozdílné regulace), zvýší se export ze Spojených států o čtyři procenta, zatímco ten unijní klesne – v tomto případě zpráva žádné konkrétní číslo neuvádí. Tento scénář ovšem vzhledem k předchozím vyjádřením ze strany představitelů Evropské komise není pravděpodobný.

Je navíc otázkou, jestli by evropští spotřebitelé například americká kuřata umytá chlorem kupovali. Americké ministerstvo pro případ takového nezájmu vypočítalo ještě třetí scénář, při kterém zemědělské vývozy obou stran naopak poklesnou.

Celkový dopad smlouvy by podle Ekonomické výzkumné služby amerického ministerstva zemědělství měl být jen malý. V nejlepším případě by přinesla zvýšení amerického hrubého domácího produktu o desetinu procenta a u Evropské unie o 0,29 procenta.