Turecko zatoužilo po českých býcích i jejich spermatu

Býci

Býci Zdroj: Český svaz chovatelů masného skotu

Býci na veletrhu Techagro v Brně 2016
Býci na veletrhu Techagro v Brně 2016
Býci na veletrhu Techagro v Brně 2016
Býci na veletrhu Techagro v Brně 2016
Býci na Jihočeské beef show České Budějovice
14
Fotogalerie

Zdravé tuzemské chovy, minimum nákaz i nedostatek hovězího masa v Turecku, které tamní chovatelé začali vyvážet do Ruska v době embarga na dovoz potravin. To jsou důvody, které dokázali čeští chovatelé býků využít a radikálně o stovky procent zvýšit dovoz býků na porážku i býčího spermatu právě do Turecka.

„Náš skot, ať už chovný, či určený na výkrm, je velmi kvalitní a zdravý. Stejně tak je ze strany turecké strany vnímána i dobrá nákazová situace na území České republiky a korektní vztahy mezi našimi a tureckými orgány státní veterinární správy,“ říká mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Podle údajů resortu a celní správy čeští producenti dodali loni do Turecka téměř 26 tisíc kusů býků k porážce o váze 160 kilogramů a více v hodnotě 690 milionů korun. Oproti roku 2014 to znamená desetinásobek. Letos za tři čtvrtletí Česko opustilo téměř 17 tisíc býků za téměř půl miliardy.

Český svaz chovatelů masného skotu hlásí ještě vyšší čísla – loni bylo do Turecka vyvezeno přes 43 tisíc kusů živého skotu, hodnota vývozu překročila miliardu. Znamenalo to zhruba pětinu vývozu veškerého skotu.

Podle svazu se Turecko stalo významným kupcem býků před zhruba pěti lety. Nyní nakupují nejen v Česku, ale v celé Evropě. „Obrovská poptávka je jednak dána tím, že sedmdesát milionů Turků nejí z náboženských důvodů vepřové,“ říká šéf svazu Miroslav Vráblík. Důvody jsou podobné – zdravý český chov a neexistence nebezpečných nákaz.

„Turci jsou ale také výborní obchodníci a dokážou hovězí maso prodat do dalších islámských zemí. Navíc se po ruském embargu dokázali dostat na tamní trhy a víc jak sto tisíc tun hovězího, které v minulosti kupovalo Rusko v EU, teď dodávají Turci,“ dodal.

Vývoz českých býků na porážku a jejich sperma do TureckaVývoz českých býků na porážku a jejich sperma do Turecka|Dušan Kütner, E15

Obdobně se daří chovatelům vyvážet za Bospor i býčí sperma. „Zdravotní požadavky jsou přitom velmi náročné. Opět je to díky kvalitě nabízených plemeníků a nemalou roli hraje i příznivá cena,“ míní Vráblík.

Saldo celkového zahraničního obchodu s živým skotem je přitom podle údajů ministerstva zemědělství dlouhodobě vysoce kladné. Celkem se loni z Česka vyvezlo čtvrt milionu kusů za pět miliard korun. Opačným směrem putovalo pouze 12 tisíc kusů v hodnotě 312 milionů. Obdobně je tomu i letos za tři čtvrtletí.

Podle svazu Česko tradičně vyváží živé plemeníky na Slovensko, do pobaltských zemí, Německa a Irska, nově se loni plemenní býci vyvezli do Maďarska. „Uplná třešnička na dortu je vývoz několika tisíc inseminačních dávek Aberdeen anguse do Brazílie. To je totiž jako vozit hamburgery do USA,“ podotkl Vráblík.