Úleva pro chovatele prasat: oblast zamořená africkým morem se zmenší

Chovatelé na Zlínsku za nucenou porážku prasat domácích odškodné nedostanou

Chovatelé na Zlínsku za nucenou porážku prasat domácích odškodné nedostanou Zdroj: ČTK

prasata
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Zamořená oblast africkým morem prasat se od 1. února zmenší zhruba na 40 procent okresu Zlín. Zahrne především jeho severní část. Informoval o tom ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO). Velkochovy prasat se díky chystané změně ocitnou mimo sledovanou zónu, což jim má pomoci s odbytem. V místech vyňatých ze zamořené oblasti budou moci lidé opět jíst maso z ulovených divočáků.

O zmenšení zamořené oblasti rozhodla na žádost Česka Evropská komise. Krajská veterinární správa se podle ministra v následujícím období postará o kontrolu chovů domácích prasat v celém Zlínském kraji. Malochovy jsou velkým rizikem při možném dalším šíření nákazy, řekl ministr. Dnes se na Zlínsko vrátili policejní odstřelovači, opět pomůžou s lovem divočáků.

Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy (SVS) Zbyňka Semeráda je jejich zásah zatím domluven na dva až čtyři týdny v místech, kde se zatím lov příliš nedařil. "Pokud budou úspěšní, budou pokračovat," řekl Semerád. S nasazením otrávených návnad se nepočítá, dodal.

Milek avizoval, že má ministerstvo pro zemědělce připraveny refundace finančních nákladů, které museli v souvislosti s africkým morem prasat vynaložit. "U velkochovatelů by škoda do konce ledna měla činit do 2,5 milionu. Jsme připraveni ji kompenzovat," řekl.

Zamořená oblast zahrnovala od loňského 3. července celý okres Zlín. V Česku se nákaza, která není nebezpečná pro člověka, objevila poprvé loni v červnu na okraji Zlína. "Z 99 procent zavlekl nemoc do Zlínského kraje člověk. Nejspíš brigádník z východu, který sem dovezl infikované maso," uvedl Milek.

Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města veterináři potvrdili africký mor prasat u 213 uhynulých, ulovených nebo odchycených divokých prasat. Dnes chorobu potvrdili u osmého divočáka nalezeného za ohradníky. Do chovů se zatím nákaza nerozšířila. Pokud by se tak stalo, musely by se vybít.