Úspěch lahví v zahraničí zachraňuje české vinaře

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Vývoz tuzemského lahvového vína stoupl loni meziročně o 30 procent na 112 tisíc hektolitrů. Export lahví byl nejvyšší od vstupu Česka do Evropské unie a poprvé od sezony 2007/08 překonal vývoz vína sudového. Vyšší zájem o lahvové a tedy dražší víno je pro české vinaře dobrou zprávou v sezoně, kdy zaznamenali prudký propad vývozu sudového vína meziročně o 40 procent.

Celkově sice loni export vína vykázal pokles o 14 procent na 239 tisíc hektolitrů, hodnota vývozu ale stoupla o 12 procent na tři čtvrtě miliardy korun. „Vždy je výhodnější vyvážet konečný produkt než surovinu či polotovar, jako je sudové víno,“ komentoval výsledky prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. Druhým pozitivem je, že lahvové víno se hůře falšuje, neboť jeho kontrola je jednodušší.

Do vstupu Česka do EU se víno téměř nevyváželo. Důvodem byly obchodní kvóty a celní sazby v okolních zemích. Vstupem Česka do unie obojí padlo. Do země se sice začalo dovážet množství levného vína ze Španělska či Itálie, domácí vinaři ale zase zkusili uspět v zahraničí a nyní už vyvážejí šestkrát více vína než před deseti lety.

Hodnota vývozu českého vínaHodnota vývozu českého vína | E15

Víno putuje na Slovensko a nově do Polska

Od vstupu země do EU v zahraničí setrvale roste zájem o moravská a česká vína. Nevýhodou je ale struktura odběratelů. Čtyři pětiny exportu totiž míří do pouhých dvou zemí. „Od vstupu do EU plynule narůstá náš export lahvového vína. Musíme si ale přiznat, že většinou na Slovensko a do Polska,“ uvedl prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Na Slovensko loni zamířilo 183 tisíc hektolitrů vína, tedy přes sedmdesát procent vývozu. To představuje hodnotu přes 550 milionů korun.

Největší dovozci vína z ČR v sezoněNejvětší dovozci vína z ČR v sezoně | E15

V posledních letech ale výrazně stoupl i export do Polska. V uplynulé sezoně se k severním sousedům vyvezlo 8700 hektolitrů vína za 67 milionů korun. To je zhruba sedmkrát více než v době těsně po vstupu Česka i Polska do EU. V Polsku totiž začala vyrůstat generace lidí, kteří dávají přednost vínu před tradiční vodkou. Do Polska se před lety pokoušel proniknout například Bohemia Sekt, ale několik pokusů skončilo neúspěšně. Až v roce 2010 se podařilo navázat spolupráci s novým polským partnerem a již v následujícím roce tam Bohemia Sekt vyvezl několik desítek tisíc lahví.

Mohl by i více, ale zatím se tak nestane. „Dlouhodobě registrujeme zvýšenou poptávku po našem tichém víně. Bohužel ji vzhledem k našemu dlouhodobému nedostatku moravského vína a současné preferenci tuzemského trhu nejsme schopni uspokojit,“ uvedl jednatel firmy Ondřej Beránek.