V Česku bude možné porážet krokodýly

Krokodýl,ilustrační foto

Krokodýl,ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

V České republice bude možné od března porážet krokodýly. Novela vyhlášky ministerstva zemědělství (MZe) dále umožňuje zpracování jejich masa a jeho následný prodej.

„Vyhláška reaguje na úspěšný chov krokodýlů v Česku, kteří už dospěli do jateční velikosti, a také na poptávku po exotických potravinách,“ doplnila mluvčí MZe Kateřina Böhmová.

Porážet bude možné pouze krokodýly narozené a odchované v zajetí, a to za podmínek stanovených zákonem na ochranu zvířat proti týrání. Na zdravotní nezávadnost produktů bude dohlížet Státní veterinární správa.

„Právní úprava určuje hygienické a veterinární požadavky na podniky, ve kterých se bude krokodýlí maso a další produkty zpracovávat. Vyhláška, která prošla notifikační procedurou u Evropské komise, začne platit od 1. března,“ uvedla mluvčí.

Získávání masa a dalších živočišných produktů z chovaných krokodýlů na farmách evropská legislativa neupravuje. Dosud neexistovala ani česká právní úprava, která by se touto problematikou zabývala, dodala Böhmová.

Místo kafilérie krokodýlí tlama

Více než 200 krokodýlů nilských chová na své farmě ve Velkém Karlově jihomoravský zemědělský podnik Agro Jevišovice. Předloni ho včetně chovu exotických plazů koupila skupina Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše. „Na novelu jsme čekali hodně dlouho a hodně se to táhlo. Konečně můžeme redukovat chov, protože dosud se neporáželo vůbec,“ řekl ředitel Antonín Kyjovský. „Máme jich 204 a jejich chov stojí dost peněz,“ dodal.

Chov rozjel bývalý majitel, který zakoupil krokodýly z uzavřených chovů ve Francii a v Thajsku, dnes je jim devět a sedm let. Chov vznikl i proto, že potravou zvířat byla prasata a kuřata, která by jinak skončila v kafilérii.

Agro Jevišovice je domluveno s Kosteleckými uzeninami, které zajistí bourání a balení krokodýlího masa. „Je to poměrně jednoduchá činnost, mají k tomu vše potřebné,“ doplnil ředitel. Jako s odběrateli počítá hlavně s hotely a restauracemi.